[php&xhtml] 2 pytania do expertow

0

Witam
Dopiero co zaczynam przygode z webmasterka. Czy dwa ponizsze kody sa w miare okay?

  1. Budowa formularza. Czy powinno sie budowac mniej wiecej tak:
     <form action="serwis_tresci_dodaj.php?co=dodaj" method="post">
    <fieldset>
      <legend>Dodawanie treści</legend>
      <div class="form">
        <label for="tytul">Tytuł</label>
          <input id="tytul" name="tytul" class="text" type="text" />
          </div>
          <div class="form">
        <label for="tresc">Treść</label>
          <textarea id="tresc" name="tresc" cols="40" rows="10"></textarea>
          </div>
          <div class="form">
        <input id="submit" name="submit" class="submit" type="submit" value="Dodaj" />
        <input id="reset" name="reset" class="reset" type="reset" value="Reset" />
        </div>
    </fieldset>
  </form>
  1. Wyświetlanie danych z bazy danych:
<table width="320" border="1" cellspacing="1" cellpadding="1">
<?php
$result = mysql_query('select * from serwis_tresci');
while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {

    $tresc_id = $row["tresc_id"];
    $tytul = $row["tytul"];
?>
<tr>
<td width="250" valign="top" class="fonttable"><?php echo"$tytul"; ?></td>
<td width="70" valign="top" class="fonttable"><a class="mlewelink" href="serwis_tresci_edytuj.php?co=edycja&tresc_id=<?php echo"$tresc_id"; ?>">Edytuj</a></td>
</tr>
<?php
    }
    mysql_free_result($result);
?>
</table>

Czy jestem na dobrej drodze z tymi rzeczami, czy powinno sie uzywac innej budowy kodu?

0

Oh I jeszcze ponizszy kod, bylbym bardzo wdzieczny. Szczegolnie chodzi mi o budowe css.

<?php
require("config.php");
?>
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-language" content="pl" />
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<title>tytul</title>
</head>
<body>
<div id="main">
    <div id="left"><?php require("menu_lewe.php"); ?></div>
    <div id="right">ghklcghjk</div>
</div>
</body>
</html>
html, body {
background: #ffffff;
margin: 0px;
}

#main {
    float: left;
    overflow: hidden;
    width: 820px;
}

#left {
    float: left;
    width: 200px;
    padding-left: 10px;
    background-color: #ffffff;
    color: #000000;
    font-size: 12px;
    font-style: normal;
    font-weight: normal;
    font-family: Verdana, Arial, sans-serif;
}

#right {
    float: right;
    width: 600px;
    padding-left: 10px;
    background-color: #ffffff;
    color: #000000;
    font-size: 12px;
    font-style: normal;
    font-weight: normal;
    font-family: Verdana, Arial, sans-serif;
}
0

doctype brakuje. ja nigdy nie używam tabelek do wyświetlania czegokolwiek, aczkolwiek wyświetlenie samych danych to akurat jedyny uzasadniony przypadek, kiedy tabel można użyć (wg. w3c). zamiast" <?php echo" daj "<?="

0
ŁF napisał(a)

zamiast" <?php echo" daj "<?="

Czy to już jakiś nowy "standard" ? Kiedyś czytałem że zalecane jest <?php ;>

Szczerze, nie wiem jaki doctyp jest tu prawidłowy.

0
fdfa napisał(a)
ŁF napisał(a)

zamiast" <?php echo" daj "<?="

Czy to już jakiś nowy "standard" ? Kiedyś czytałem że zalecane jest <?php ;>

Szczerze, nie wiem jaki doctyp jest tu prawidłowy.

<?= działa tylko kiedy ustawione jest short tags dlatego nie zaleca się jego stosowania ale jeśli skrypt ma być tylko dla ciebie i masz pewność że short tags będzie zawsze włączone to zawsze fajniej wygląda ;P tylko na litość boską nie wypuszczaj publicznie skryptu z czymś takim zabiłbym autorów frameworka w którym musiałem kiedyś poprawiać wszelkie <? na <?php przy każdym updacie
0

I do tego tylko do wersji PHP5 - potem już jest wyłączone.

0

Czy mógłby ktoś w końcu odpowiedzieć autorowi pytania na to o co się pyta :-[

Sam jestem ciekawy :-D , czy taka struktura, którą przedstawił, jest - może nie tyle poprawna, co -wystaczająca. Może jest coś co dobrze jest dodać tak na wszelki wypadek.

Zwracanie uwagi typu co jest lepsze "<?php" czy "<=" nie ma tu bynajmniej sensu.
Dziękuję i czekam, aż się ekspert z doświadczeniem wypowie.

0

Nadawanie id typu #left, #right mija się z celem. Kiedyś zachcesz zmienić layout przez podmianę css i nagle masz #left {float: right} co jest dość dziwne.

Include konfiguracji w widoku również jest dość dziwne - plik ten powinien być dołączany w zupełnie innym miejscu. Polecam wyodrębnienie widoku i logiki, może nie od razu, ale jak już wejdzie w nawyk to może być nieprzyjemnie. A tak poza tym, jak na początki źle nie jest.

0
nav napisał(a)

Include konfiguracji w widoku również jest dość dziwne - plik ten powinien być dołączany w zupełnie innym miejscu.

tzn, gdzie lepiej dołączyć ten plik?

0

to powinno działać w drugą stronę. nie plik z layoutem ładuje sobie konfigurację i generuje dane, tylko framework ładuje konfigurację, pluginy, kontrolery/model i za ich pośrednictwem dane, i dopiero na samym końcu layout. tak się to mniej-więcej robi w większych projektach.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1