[php][mysql][ajaxy] Pisze gielde, milewidziane uwagi, opinie

0

Witam :)
Jestem w trakcie tworzenia giełdy motoryzacyjnej, 70% skryptu jest ukonczona (jest prawie pewne, że są tam jeszcze błędy, dużo do poprawki). Jeśli zechcesz wpaść na stronke, przetestujesz a później napiszesz co Ci się nie podoba, gdzie skrypty sie sypia... Będę wdzięczny
Link : www.ogmoto.pl

Dziękuje, pozdrawiam

0
  1. Przy podaniu nieistniejących danych do zalogowania nie pojawia się żaden błąd ani nic, tylko strona się odświeża.
  2. DOCTYPE jakiego używacie nie jest zbyt prawidłowy, należy stosować pełną wersję, z podaniem ścieżki do DTD.
  3. http://validator.w3.org/check?verbose=1&uri=http%3A%2F%2Fwww.ogmoto.pl%2Findex.php%3F
  4. Mnie osobiście wkurza menu które samo zmienia pozycje na :hover, ja wolę kliknąć by zmienić zakładkę.
  5. Literówki na stronach i skróty w menu nie są dobre.
  6. Co to jest "Hasło (re)*"? Po ludzku "ponownie" czy coś nie można napisać?
  7. Jako telefon da się wpisać "drggvdrr"
  8. Po co jest powtórne wpisywanie e-maila?
  9. Pole do wpisywania e-maila jest stanowczo za krótkie. Nie mieści się np. [email protected].
  10. Da się wpisać e-mail w postaci "@domena.pl", bez nazwy użytkownika.
  11. Kod pocztowy "1-221" jest poprawny według skryptu...
  12. Sprawdzanie czy użytkownik istnieje myślałem, ze będzie działać automatycznie, po Ajaksie, bezpośrednio na formularzu i słowa które wpisałęm, a nie że będzie popupa otwierać.
0
conx napisał(a)

70% skryptu jest ukonczona
według Inżynierii Oprogramowania, ostatnie 20% prac zajmuje 80% czasu.

  1. dopisz sobie to na początek index.php: error_reporting(0xFFFF);

  2. usuń doctype, albo patrz Ktos.3

  3. Ktos.4 to nie tylko wkurza. To skutecznie uniemożliwia nawigowanie bez js, szczególnie wyszukiwarkom (gdzie mapa strony?)

  4. Wyłącz register_globals (i nie korzystaj zamiast tego z extract()

0

Witam :)))
Ktos :

  1. Jesli konto nie istnieje, lub jest nieaktywne, faktycznie nic sie nie dzieje. Sadzisz, ze zle?
  2. na razie nie przyjmuje wielkiej wagi do zgodnosci z jakims standardem, chce skonczyc skrypt, na dopieszczanie bedzie czas pozniej.
    X. Dzieki za znalezione bugi w formularzu.
  3. Powtorka email jest po to by wykluczyc literowke w mailu.
  4. Sprawdzanie uzytkownika na ajaxie, fajny bajer, ale wpierw chce skonczyc skrypt by byl funkcjonanly, to co jest teraz zapewnia minimum. na pewno zmienie z czasem na ajaksa.
    tomkiewicz:
  5. Wyswietlanie errorow zostanie blokniete, na razie sa bo przydaja sie w wylapywaniu bugow....
  6. Marginalna liczba nie interpretuje js, traktuje ich jako margines... Mapka musi byc i bedzie, wlasnie dla wyszukiwarki. Podejscie do menu rzecz gustu :) Dodalem bo jest malutkie, nie zajmuje duzo miejsca.

Dziekuje za pomoc, pozdrawiam

0
conx napisał(a)
  1. Wyswietlanie errorow zostanie blokniete, na razie sa bo przydaja sie w wylapywaniu bugow....
    wpis, który podałem robi coś zupełnie odwrotnego :>. Dodaj, to sobie zobaczysz :D
conx napisał(a)
  1. Marginalna liczba nie interpretuje js, traktuje ich jako margines...
    czuję sie zmarginalizowany :| [edit: jak sobie kupisz ppc, albo inny przenośny komputer kieszonkowy - zmienisz zdanie :P]
0
  1. Jesli konto nie istnieje, lub jest nieaktywne, faktycznie nic sie nie dzieje. Sadzisz, ze zle?

Z punktu widzenia usability zostawiasz użytkownika na lodzie. On nie wie co się stało. On nie wie, że konto nie istnieje. Jemu się po prostu odświeżyła strona. Lepszym rozwiązaniem jest pokazanie komunikatu, np:
"Takie konto nie istnieje. Ale możesz chcesz się [link]zarejestrować[/link]?"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1