[PHP] Problem ze stringami

0

Dlaczego kiedy zrobię tak:

$this->tab =$this->tab."<a href=\"zap_raporty.php\" onClick=\"".$_SESSION['numer_sprawy']=$Glob_nr_Umowy."\"> test</a></br>";

dostaję taki wynik: 32978"> test
pomimo że zmienna Glob_nr_Umowy = 32978

[???]

0

pokaż lepiej jak wygląda wygenerowany kod (źródło wyświetlonej strony)

0

Jak dla mnie to tam zmienna $_SESSION cośtam nie jest w ogóle wstawiana do ciągu, a jest przypisywana do niej wartość tylko...

$this->tab .= '<a href="zap_raporty.php" onclick="' . $_SESSION['numer_sprawy'] . '=' . $Glob_nr_Umowy . '">test</a>';

czy nie jest czytelniej z zastosowaniem apostrofów oraz operatora .= ?

0
Twoje raporty:
</br>2007-03-07 14:40:12</br>2007-03-07 14:57:42</br>
0
Ktos napisał(a)

Jak dla mnie to tam zmienna $_SESSION cośtam nie jest w ogóle wstawiana do ciągu, a jest przypisywana do niej wartość tylko...

$this->tab .= '<a href="zap_raporty.php" onclick="' . $_SESSION['numer_sprawy'] . '=' . $Glob_nr_Umowy . '">test</a>';

czy nie jest czytelniej z zastosowaniem apostrofów oraz operatora .= ?

O to chodziło żeby po kliknięciu jedynie przypisać wartość do zmiennej i nic więcej

Ps twój kod działa identycznie.

0

PHP wykonuje się server-side, więc w zdarzeniu onclick (client-side) nie wykonasz php.

0
nav napisał(a)

PHP wykonuje się server-side, więc w zdarzeniu onclick (client-side) nie wykonasz php.

A to dziwne bo nie wiem czy zauważyłeś to wartość się przypisuje (ale nie taka jakiej oczekuję)

0

oczywiście, że się przypisuje:

$_SESSION['numer_sprawy']=$Glob_nr_Umowy

, jednak operacja przypisania wykonywana jest po stronie serwera, a nie klienta ( czyli przeglądarki )

O to chodziło żeby po kliknięciu jedynie przypisać wartość do zmiennej i nic więcej
w takim wypadku musisz użyć AJAXa, który wiąże ze sobą serwer i klienta; bo w zdarzeniu onclick nie da się bezpośrednio ustawić wartości jakiejś zmiennej w php

0

to ja już myślałem że ktoś w ramach optymalizacji przypisał tą zmienną przy wyświetlaniu a tu taki zonk ;(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1