[PHP] download TYLKO przez skrypt

Odpowiedz Nowy wątek
2006-12-19 17:30
0

Zalożmy że na serwerze http://serwer.pl/ mamy plik omfg.mp3
I teraz mi potrzeba zeby jak ktos wpisze jako adres http://serwer.pl/omfg.mp3 to żeby miał forbidden, a jak uzyc skryptu takiego jak ten http://free.of.pl/c/czeslav/skrypt.txt lub podobnego to zeby dało sie plik pobrac.. (zakladamy ze serwer[free hosting:/] nie obsluguje[ma zablokowane] fopen() ! - a jesli nie ma takiego sposobu to niech bedzie i z fopen)..</url>


Pozostało 580 znaków

2006-12-19 17:47
0

nie ma takiego sposobu, ten skrypt właśnie symuluje normalne odwołanie więc wynik raczej będzie też forbdden i się tego nie odróżni chyba że będziesz miał dostęp do skryptu który będzie to pobierał, wtedy chociażby wysyłasz jakiś nagłówek, useragent czy ciastko identyfikujące że pobieramy przez skrypt

jeśli fopen jest zablokowane to jeszcze jest szansa na pobranie przez chociażby fsockopen, curl czy file_get_contents chociaż najbardziej prawdopodobne to pierwsze


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-12-19 18:03
0

no powiedzmy ze zwykly użyszkodnik nie ma praw do pobrania tylko tego omfg.mp3 (chmod 700 na omfg.mp3)
i teraz potrzebuje skryptu do wrzucenia na ten serwer ktory pozwoli temu uzyszkodnikowi jednak pobrać ten plik.. proszę o dokladną instrukcję = kod :) thx


Pozostało 580 znaków

2006-12-19 18:10
0

Skrypt masz. Teraz tylko za pomocą .htaccess (patrz dokumentacja apache na http://httpd.apache.org) zablokuj dostęp do katalogu dla procesu apache'a.


Pozostało 580 znaków

2006-12-19 23:28
0

Możesz zmienić chmod na powiedzmy 777, potem pobrać plik, a następnie zmienić z powrotem na 700 - za pomocą funkcji chmod


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-12-20 00:21
nav
0

Bez sensu takie kombinowanie. Zablokowanie dostępu przez .htaccess jest o wiele lepsze. Ponadto metoda z chmodem ma dziurę - jeśli użytkownik wpisze adres, podczas gdy inny pobierał skryptem, dostanie plik zamiast błędu :>


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2006-12-20 12:40
0

No w sumie nav, masz rację...


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2006-12-20 16:22
0

no a mam pytanie tak tylko - jakby to zrobic metodą z chmod - to jak ktos przerwie download to serwer da chmod spowrotem sam?


Pozostało 580 znaków

2006-12-20 21:46
0

żeby serwer coś zrobił po pobraniu to raczej musisz zatrudnić skrypcik / zewnętrzny program który może podać plik w odpowiednim momencie bez zmiany chmodów

lepiej powiedz dokładnie co chcesz zrobić, co jest gdzie, co jest twoje / do czego masz dostęp itp


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0