Kuchnia indukcyjna 230 V do 2500 zł

0

Cześć, planuję w najbliższym czasie kupić kuchnię indukcyjną, którą można podłączyć do gniazdka 230V. Którą z tych modeli moglibyście mi polecić albo która marka jest bardziej bezawaryjna? Electrolux, Amica czy Gorenje?
https://www.mediaexpert.pl/agd/kuchnie/kuchnie-wolnostojace/kuchnia-gorenje-mekis5101i
https://www.mediaexpert.pl/agd/kuchnie/kuchnie-wolnostojace/kuchnia-amica-58ies3-322htadq-w
https://www.mediaexpert.pl/agd/kuchnie/kuchnie-wolnostojace/kuchnia-amica-58ies2-322htab-w
https://www.euro.com.pl/kuchnie/electrolux-lki564201x.bhtml

0

Electrolux niby marka premium, ale ja mam Amicę od 7 lat i nie ma z nią żadnych problemów.
Bardziej patrzyłbym na funkcje, w szczególności na ilość możliwych do uruchomienia jednocześnie pól turbo. Ale 230V pewnie w ogóle tę możliwość ogranicza.

2

Z bezawaryjnością to nie wiem, bo w życiu miałem 3 płyty - 2 boscha i jedną Samsunga. Padła mi jedna ale nie sama z siebie tylko zabił ją piekarnik zamontowany pod spodem - był nieszczelny i wilgoć trafiała prosto do płyty na której skraplała się od spodu, w tym na płytkach z elektroniką.

Kilka mniej oczywistych rzeczy na które zwróciłbym uwagę:

  1. Z jaką częstotliwością pracuje układ regulacji mocy palników. Poniżej pewnego poziomu mocy każda płyta steruje mocą przez szybkie wyłączanie i wyłączanie zasilania palników. Płyta Samsunga pulsowała z częstotliwością poniżej 1 Hz - co powodowało bardzo silne pulsacje przy np. gotowaniu się wody - raz się gotowała tak że wywalało ją z garnka a po chwili nie. Strasznie wkurzające. W płytach Boscha tego efektu nie mam.

  2. Czy są dostępne części zamienne dla zwykłego śmiertelnika bez autoryzacji serwisu i jakie. Płyty są bardzo proste w naprawie tylko trzeba mieć dostęp do części (oraz minimum wiedzy o prądzie z zakresu wymaganego do uprawnień SEP 1000V, aby nie robić jakiejś głupoty). Do Boscha można niestety dostać tylko niektóre części, np. modułów z elektroniką nie mają na north.pl. Ale już np. samą płytę ceramiczną można dostać jakby pękła / stłukła się. Stłuczenie to jedna z najczęstszych awarii, których nie pokrywa gwarancja.

  3. Jak popularna płyta jest na rynku. Ja swojego zamoczonego Boscha naprawiłem przez zakup na OLX innego identycznego ze stłuczoną płytą za grosze (200 zł) i przełożyłem elektronikę. Jak jest płyta popularna to wtedy łatwo dostać identyczną na części.

@somekind istnieją jakieś płyty pozwalające uruchomić cztery pola w trybie turbo? Z tego co widziałem to konstrukcja większości płyt czteropalnikowych oparta jest o dwa niezależne zasilane moduły - dla strony prawej i lewej. Każdy moduł zasilany osobną fazą. Nie można uruchomić dwóch boostów na jednej fazie, bo przekroczyłoby to maksymalny prąd pobierany z fazy i wywaliłoby bezpiecznik w domu.

I jeszcze ciekawostka: moduły w moim boschu są niemal identyczne ale tylko jeden z nich jest skonfigurowany do sterowania wentylatorem na radiatorze centralnym. Radiator jest wspólny dla obu modułów. Jak padnie prawy moduł, to nie działa wentylator i lewy sprawny moduł będzie się przegrzewał. Dlatego teraz staram się więcej gotować na lewej stronie niż na prawej ;)

0

którą można podłączyć do gniazdka 230V

Na 1 fazę? Może się to skończyć wywalaniem korków jak włączysz więcej niż 2 palniki.

To pytanie bardziej na forum dla elektryków lub elektroda niż 4p. Wiem tyle z własnego doświadczenia że trzeba mieć odpowiednie przewody w ścianach, oraz zapewnioną moc instalacji elektrycznej żeby to porządnie chodziło. Najlepiej 3 fazy.

2

Czemu podłączenie płyty przystosowanej do 230V w odpowiedni sposób miałoby spowodować wywalenie korków?

Tak samo jak mam płytę 3f i jak będę próbował włączyć wszystkie palniki na Turbo to po prostu płyta sama zdecyduje żeby po 1 na każdą parę zmniejszyć moc, a nie wywali zabezpieczenia.

Bardziej bym się zastanawiał czy przekrój kabli jest odpowiedni.
Po prostu trzeba kupić płytę przeznaczona pod 230V i odpowiednio połączyć zgodnie z instrukcją. Oczywiście mając na uwadze ułomność takiego rozwiązania (ale dopóki się nie gotuje na 4 palniki na raz to będzie ok).

0

Płyty mają ograniczenie mocy.
Co do przekroju kabli to jeśli instalacja jest wykonana zgodnie z normami, to musi być odpowiedni. PRzewody powinny być stanie dostarczyć prąd co najmniej taki jak wartość bezpiecznika zabezpieczającego obwód. Typowa instancja domowa jest projektowana na 16A. Przewody powinny mieć minimum 2,5 mm^2.

0
Krolik napisał(a):

@somekind istnieją jakieś płyty pozwalające uruchomić cztery pola w trybie turbo? Z tego co widziałem to konstrukcja większości płyt czteropalnikowych oparta jest o dwa niezależne zasilane moduły - dla strony prawej i lewej. Każdy moduł zasilany osobną fazą. Nie można uruchomić dwóch boostów na jednej fazie, bo przekroczyłoby to maksymalny prąd pobierany z fazy i wywaliłoby bezpiecznik w domu.

Co do czterech to nie wiem, ale są takie, które pozwalają odpalić dwa.

opiszon napisał(a):

Czemu podłączenie płyty przystosowanej do 230V w odpowiedni sposób miałoby spowodować wywalenie korków?

Wystarczy przekroczyć moc na danej fazie/bezpieczniku.

0
Demirion napisał(a):

Cześć, planuję w najbliższym czasie kupić kuchnię indukcyjną, którą można podłączyć do gniazdka 230V. Którą z tych modeli moglibyście mi polecić albo która marka jest bardziej bezawaryjna? Electrolux, Amica czy Gorenje?

W przeciwieństwo do filozofowania o grubości kabli w ścianie odpowiem na pytanie: Electrolux EIV63443
Ma ograniczenie mocy, zasilanie z 1 fazy i w miarę wygodne sterowanie (miziany suwak dla każdego palnika a nie jakieś przełączniki; nie lubię dotykanych paneli ale tu działa to dość precyzyjnie).
Nie ma tu problemu z pulsowaniem mocą który dotyka niektórych innych płyt/kuchenek.

IMHO ma dwie "wady":

  • znacznik że blat jest ciepły to mała ikonka z boku która zwyczajnie nie rzuca się w oczy,
  • stosunkowo łatwo (???) się rysuje. Ale nie mam tu bezpośredniego porównania do innych; po prostu normalnie z niej korzystamy.

Kosztuje nieco poniżej budżetu, bo ~1700PLN.

Ograniczenie mocy masz dostępne z nastaw, zasilanie to kwestia kabli które zarabiasz sam.

0

Dzięki za odzew. Zamierzam kupić kuchnię indukcyjną czyli płytę z piekarnikiem, a nie samą płytę. Jeśli chodzi o gotowanie to myślę że będę używał max 1-2 palniki jednocześnie. Może się zdarzyć że do tych palników uruchomię jeszcze piekarnik ale raczej często mi się to nie zdarza. Rozumiem że tego typu nowoczesne kuchnie mają jakąś regulacje mocy żeby nie wywalało mi korków? Na pewno zamówię usługę montażu w markecie bo sam jestem w tym kompletnie zielony i nie chciałbym utracić gwarancji. Jeśli chodzi o kuchnię to wydaje mi się że jednak najlepszym wyborem będzie ten model Amica 58IES3.322HTADQ. Najbardziej popularna i ma fajne funkcje w porównaniu do tańszego modelu 58IES2.322HTAB.
https://www.mediaexpert.pl/agd/kuchnie/kuchnie-wolnostojace/kuchnia-amica-58ies3-322htadq-w

1

@Demirion kuchnia (płyta z piekarnikiem) to co innego niż sama płyta.
Zobacz jakie ma wymagania kuchnia którą zalinkowałeśScreenshot_20240305-181421.png
Przy podłączeniu do 1f przekrój przewodu 4mm2. Wątpię żebyś taki przewód miał.
Na 16A też tego nie uciągniesz. (Wychodzi jakieś 45A przy podanej mocy 10.5kW...)

0

Byle nie Beko (o ile jeszcze istnieje) :-D
Natomiast odniosę się trochę inaczej - nie znam się na kuchenkach (pewnie też większość ludzi nie, ale coś chętnie zawsze wielu doradzi)/
A moja rada to - nie kupuj w media expert. Bardzo dużo ludzi ma tam problemy w razie czego z gwarancją / rękojmią.
W euro rtv nigdy nie było - w media expert jak i xcom można czytać całe encyklopedie, jak ludzie mają utrudnione dochodzenie sowich praw względem wadliwych lub nawet uszkadzanych sprzętów przez ich serwisy. Znam to także na swoim doświadczeniu ale i z wielu innych tematów.

0

@Cimron beko nadal istnieje i niektóre modele są dosyć popularne. Też słyszałem złe opinie o media expert ale sam nie mam złych doświadczeń więc wszystko będzie zależało od dostępności modelu na który się zdecyduję i ceny.

Czyli rozumiem że kuchnie indukcyjne są wymagające pod tym względem i trzeba mieć odpowiednią instalację elektryczną. To w takim razie zostaje mi kuchenka elektryczna ale jak patrzę po specyfikacji to również jest wymagana 230V (instalacja jednofazowa) lub 230V/400V 2N (instalacja trójfazowa) więc jak to jest? Tylko nie mówcie mi że będę musiał zostać przy mojej starej kuchence gazowo-elektrycznej bo mam za słabą instalację 🫤 Upatrzyłem sobie dwie elektryczne kuchenki z powłoką ceramiczną:
https://www.euro.com.pl/kuchnie/electrolux-lkr540200x.bhtml
https://www.mediaexpert.pl/agd/kuchnie/kuchnie-wolnostojace/kuchnia-amica-58ce3-413htakdpq-xx
Czy będę mógł podłączyć te modele do zwykłego gniazdka? A jeśli to może moglibyście mi polecić takie które można podłączyć do zwykłego gniazdka.

0
dziobu napisał(a):

W przeciwieństwo do filozofowania o grubości kabli w ścianie odpowiem na pytanie: Electrolux EIV63443

No popatrz, a jednak główny problem jest właśnie z grubością kabli w ścianie. :)

Demirion napisał(a):

Czyli rozumiem że kuchnie indukcyjne są wymagające pod tym względem i trzeba mieć odpowiednią instalację elektryczną. To w takim razie zostaje mi kuchenka elektryczna ale jak patrzę po specyfikacji to również jest wymagana 230V (instalacja jednofazowa) lub 230V/400V 2N (instalacja trójfazowa) więc jak to jest? Tylko nie mówcie mi że będę musiał zostać przy mojej starej kuchence gazowo-elektrycznej bo mam za słabą instalację 🫤 Upatrzyłem sobie dwie elektryczne kuchenki z powłoką ceramiczną:
https://www.euro.com.pl/kuchnie/electrolux-lkr540200x.bhtml
https://www.mediaexpert.pl/agd/kuchnie/kuchnie-wolnostojace/kuchnia-amica-58ce3-413htakdpq-xx
Czy będę mógł podłączyć te modele do zwykłego gniazdka? A jeśli to może moglibyście mi polecić takie które można podłączyć do zwykłego gniazdka.

Jeśli masz przewód 3x4mm2 albo 3x6mm2, to podłączysz - tylko to nadal może pociągnąć jakieś 10kW, więc znowu bezpiecznik bardzo 16A nie wystarczy.

Do tego kuchnie ceramiczne są bez sensu - powolne, niewydajne i niebezpieczne. To już gazowa lepsza.

0

@Demirion kuchnia gazowa może mieć w wymaganiach linie 230v bo ma elektryczną zapalarkę do gazu.
Ja jednak nigdy nie wybrałbym pełnej gazowej tylko gazową z elektrycznym piekarnikiem tak jak masz teraz. Piekarnikowi wystarczy zwykle gniazdo jednofazowe.

2

Chyba najpopularniejszym układem jest trójfazowy - dwie fazy do płyty indukcyjnej i trzecia do piekarnika. W ten sposób wystarczy 3x16A, nie trzeba kabli 4 mm2, a jedynie 2,5mm2 i wszystkich urządzeń można używać na raz.

Przy jednej fazie rozdzielającej się na piekarnik i płytę - ciężko to będzie. Lepiej wziąć elektryka i najpirrw zmodernizować instalację.

0

@opiszon niestety nie mam elektrycznej zapalarki do gazu.
Zależy mi na pozbyciu się z domu butli z gazem. Czyli jakbym zamówił dodatkowo usługę montażu to specjaliści niewiele zdziałają przy jednej fazie? A modernizacja instalacji to zapewne dużo roboty i koszty wysokie. Dodam tylko że moja ciocia która mieszka piętro niżej ma kuchenkę elektryczną od 20 lat więc może to nie jest taki duży problem? Najlepiej będzie jak spytam się w sklepie, może ich specjaliści spokojnie poradzą sobie z jedną fazą bo wątpię że moja ciocia robiła jakieś duże modernizacje.

0

Nie poradzą sobie.
Grubość przewodu i zabezpieczenie prądowe to prosta fizyka której nie przeskoczysz.

Z zapalarka chodziło mi o to że podałeś przykład kuchenki gazowej która ma też podłączenie do prądu 230V - zapewnie na potrzeby zapalarki lub zegarka.

0

Pytałem się w sklepie i sprzedawca powiedział że ludzie podłączają kuchnie indukcyjne na jedną fazę. Oczywiście nie włączę czterech planików na raz ale ja zazwyczaj potrzebuję włączyć max 2 palniki albo piekarnik. Pan zaproponował mi ten model o którym już pisałem wcześniej że jest na jedną fazę:
https://www.euro.com.pl/kuchnie/electrolux-lki564201x.bhtml

Co o tym myślicie?

0

1 faza, ale jakie zabezpieczenie i wymagany przekrój przewodu to nie wspominał, bo to tylko sprzedawca.

Wrzuciłem ci wcześniej wymagania techniczne dla jednej z twoich propozycji. Śmiem wątpić że masz takie przewody i zabezpieczenie w mieszkaniu.

0

No ale ci co będą montować kuchenkę chyba wiedzą jakie są wymagane zabezpieczenia i przekrój przewodu?

1

Jazda sie zacznie jak zaczniesz żądać pokazania uprawnień od monterów oraz tego żeby pozostawili jakiś kwit.
Wtedy będzie że zrobimy ale kwita nie damy, lub po prostu "pieseł uprawnienia pogryzł"...

0

rozumiecie ze te plyty wymagaja instalacji 3-fazowej w mieszkaniu

przydzial mocy 15kW

moim zdaniem lepsze sa ceramiczne niz indukcyjne

https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/plyty-do-zabudowy/plyta-ceramiczna-bosch-pke611bb2e?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA0bWvBhBjEiwAtEsoW---0cckGzM0ds8o2XdbnxAMUCGSxMryJSWCohtRngZiJVa6cLvLqBoCPlkQAvD_BwE

0

Pytałem się w sklepie i sprzedawca powiedział że ludzie podłączają kuchnie indukcyjne na jedną fazę. Oczywiście nie włączę czterech planików na raz ale ja zazwyczaj potrzebuję włączyć max 2 palniki albo piekarnik. Pan zaproponował mi ten model o którym już pisałem wcześniej że jest na jedną fazę:
https://www.euro.com.pl/kuchnie/electrolux-lki564201x.bhtml

Co o tym myślicie?

Jak wynajnowałem R&B to w każdym możliwym pokoju była kuchenka, jedno dwu palinkowa, w sam raz na jajecznice. Może zamiast wymyślać i kupowac kuchenki która ma potecjał w szale swiatecznego gotowania spalic mieszkanie(co zdarza sie cześniej niż myślisz). Kupił byś osobno, samą płytę na 230, z dwoma palnikami i osobno piekarnik, również na 230V. Będziesz miał wszystko co potrzeba, zajmnie mniej mniejsca, tylko kwestia stolarki zeby było na tip-top.
Problem przewodow ciagle pozostaje bo te rzeczy maja o 3-4kW sztuka, wiec piekarnik plus płyta naraz przekrocza Ci 16A ale w taki sposób że korki Ci wywalą w pare minut, wiec sie nie spalisz :)

1
krzychu82a napisał(a):

moim zdaniem lepsze sa ceramiczne niz indukcyjne

Uzasadnisz jakoś?
Moi rodzice mają ceramiczną na działce i w porównaniu z moją indukcją to jest to koszmar. Nagrzewa się wieczność, ma dużą bezwładność więc trudno sterować, jak się cokolwiek wyleje z garnka na płytę to masz potem szorowanie przypalonego żarcia, dużo łatwiej się oparzyć.

Jedyną wadą indukcji jest IMHO cena.

0

Nie wiem jak wyglada twoje mieszkanie ale moze po prostu pociagnij nowy kabel do indukcji i kup normalna? U mnie tak leci po prostu po scianie. Na tyle ladnie schowany ze tylko w jednym miejscu go widac ale nikt nie zwraca sie na niego uwagi.

0

W wiekszości płyt dotyk działa c****. Mam whirpoola nie taki niski model i czasami mam ochotę wyrzuić to przez okno. A zazwyczaj konczy sie na tym, że właczam ten palnik na ktorym zadziała mi dotyk =.=.

1

@Schadoow są na rynku płyty z pokrętłami.
Ja z kolei nigdy nie miałem problemów z dotykiem o ile płyta jest czysta i sucha.
Natomiast to na co warto zwrócić uwagę to żeby każdy palnik miał swoje własne kontrolery. Kiedyś miałem płytę z jednym zestawem przycisków do sterowania plus wybór pól którymi chcesz sterować i to nie było ergonomiczne rozwiązanie.

0

@opiszon Tak wiem, że są. Tylko jest ich generalnie mało albo bardzo drogie. Ale to mój bład w zakupie. Założyłem, że taka podstawa jak włączanie i wyłączanie bedzie działać. Generalnie nie chciało mi sie modyfikować instalacji gazowej i teraz tego mocno żałuje. Bo przy moim uzytkowaniu to sie wgl nie sprawdza. Problem w przypadku wok'a, grzanie impulsowe na niskich programach.

0

No grzanie pulsacyjne to jest realny problem chyba nierozwiązywalny nawet w mega drogich płytach - co najwyżej mogą mieć mniejszy zakres mocy gdzie pulsują.
Jest to też problem np z podgrzewaniem mleka czy innych tłustych płynów. Tu się wspieram mikrofalą po prostu. Ale woka nie przeskoczysz. Do nie których zastosowań po prostu gaz się bardziej nadaje.

0

Czyli chcecie mi powiedzieć że mogą przyjść monterzy bez uprawnień i podłączyć mi kuchnie indukcyjną tak że nie będę jej w stanie uruchomić i stracę gwarancję, a na koniec powiedzą "co złego to nie my" i sobie pójdą?
A tak na poważnie to monterzy ocenią czy są w stanie podłączyć kuchenkę do instalacji którą posiadam i chyba powinni mieć również okablowanie i sprzęt żeby podłączyć ją pod jedną fazę (kuchenkę jednofazową) czy się mylę i powinienem najpierw wezwać elektryka?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1