Poszukiwany serwis WWW (linki, kody źródłowe etc)

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-08 13:50
0

Poszukuję serwisu gdzie będzie można przetrzymywać zakładki/odnośniki, fragmenty różnych tekstów i kody źródłowe C# (najlepiej z koloryzacją składni). Przetrzymywanie tego na dysku (tzn. najbardziej przydatnych funkcji, skryptów, poradników) wiąże się z ryzykiem utraty tego przy formacie, padzie dysku. Być może coś takiego istnieje, niestety "Uncle Google" nie pomógł. Wielkim plusem była by przyjazna możliwość korzystania, edycji i modyfikacji na Androidzie. Z góry dzięki za pomoc :)

Mam nadzieję iż wyraziłem się w miarę jasno. Choć i tak na pewno znajdzie się ktoś złośliwy :>

Zawsze możesz coś takiego napisać. Nie będzie to więcej, niż 1 dzień pracy. - Patryk27 2011-08-08 14:00

Pozostało 580 znaków

2011-08-08 14:34
Zasilany z baterii
0

Wszystkie Twoje wymagania (oprócz kolorowania składni), a nawet więcej oferuje http://evernote.com/. Można z tego korzystać z przeglądarki, ale też z programu na Win, Mac, Android, iPhone i wielu innych. Możesz np. pisać notatke na PC, zsynchronizować z siecią, a potem z Androidem. Całość jest darmowa, a można sobie dosłdzić wersją płatną.

Do przechowywania kodu lepszy będzie system kontroli wersji. np http://mercurial.selenic.com/.

Pozostało 580 znaków

2011-08-08 15:44
0

Patrzymy na to tak:
Potrzebujemy miejsca na:

  • notatki
  • kod źródłowy
  • odnośniki

Patrzymy na to co oferuje Google:

  • Google Notebook
  • Google Code
  • Google Bookmarks
Google Notebook jest już nierozwijany, także nie wiadomo co się z nim stanie :) - Madm4n 2011-08-08 16:06

Pozostało 580 znaków

2011-08-08 16:07
0

Zdecydowałem się na Evernote + Dropbox ;) Dzięki za pomoc! Można zamknąć.

Pozostało 580 znaków

2011-08-08 21:01
0

Pamiętaj, że Dropbox ze względu na architekturę nie jest bezpieczny/prywatny. Ostatnio mieli wpadkę z przyjmowaniem jakiegokolwiek hasła do każdego konta, z pełnym dostępem do plików. Jeżeli zależy ci na prywatności, radzę dodatkowo szyfrować przesyłane pliki.
BTW czy da się zrobić skrypt w JS, który by rozszyfrowywał dane przesyłane z serwera z użyciem klucza dostępnego na lokalnym komputerze "on the fly", bez dostępu serwera do klucza? Zastanawiałem się dlaczego DB tak nie robi (wydaje mi się, że właśnie dostęp przez WWW może być powodem takiej architektury).

Pozostało 580 znaków

2011-08-08 21:30
Zasilany z baterii
0

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to zawsze trzeba byc czujnym. Np. evernote na Androidzie można zabezpieczyć PINem dopiero w wersji płatnej. W razie gdy trzymamy tam swoje sekrety, albo co gorsza hasła czy PINy, a zgubimy lub ktoś przejrzy nam telefon ... moze być gorąco. Można oczywiście zabezpieczyc cały telefon.

Pozostało 580 znaków

2011-08-08 22:34
0

Jedynym miejscem gdzie trzymam hasła to moja głowa i teczka z moimi wszystkimi papierkami (z banku etc) ;) Czy ktoś normalny trzyma PINy/Hasła itp w telefonie jako wiadomości/notatki cokolwiek? Chyba nie ;) A super tajnych projektów dla NASA aktualnie nie tworzę :) Więc dropbox + evernote powinny mi wystarczyć :)

Co do haseł, to chyba najbezpieczniejsze jest mieć na każdej stronie długie losowe hasło i menedżer haseł z długim nielosowym hasłem (długie nielosowe hasło nie znaczy imienia i nazwiska ;)). Dodatkowo, czy jeżeli loguje się bez hasła, i chrome mnie prosi o podanie hasła do bazy kluczy, to znaczy, że nie przechowuje on haseł w niezaszyfrowanym pliku tekstowym, jak pod windowsem? - Zjarek 2011-08-08 22:54
No ba, w moim telefonie pin do karty PKO jest zapisany jako cztery ostatnie cyfry numeru do Patryka Koterbinskiego - oj, zdarzyło się, że się przydało ;) - aurel 2011-08-08 23:53
Hasła mam w głowie wszystkie. Zresztą, hasło do banku to żaden problem, bo zawsze można je zresetować. Gorzej z tym do GMaila. :P No i chyba w śpiączkę trzeba wpaść, żeby nie pamiętać PINu, bo tyle alkoholu, żeby zapomnieć, to się nie da wypić. - somekind 2011-08-09 00:09
Ale można mieć wszystkie hasła w głowie, a potem wyjechać w siną dal i zadupie na miesiąc, nie używać w tymczasie karty ani razu i po powrocie się zdziwić, jak to jednak 5 różnych pinów może umknąć... - aurel 2011-08-09 01:27
Po miesiącu?! Szybko. :P Masz 5 kart? Gratuluję, ja się raptem dwóch dorobiłem. :( - somekind 2011-08-09 03:07

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0