Code-review mikrobloga

0

Cześć, napisałem mikrobloga w flasku i prosiłbym was o code-review backendu. Nazwy commitów są takie, ponieważ uczę się gita, zrobiłem force push (nie powinienem) i coś się zepsuło, ale cóż, człowiek na błędach się uczy :D
https://github.com/ivall/mikroblog
Muszę jeszcze przezerobić w bazie danych nazwy na angielskie.

0

Podbijam temat.

2

zrobiłem force push (nie powinienem)

Force push to nie grzech, kwestia tego czy wiesz co robisz. Jak robisz rebase na deva/mastera bo doszły nowe zmiany, kiedy Ty pracowałeś sobie na własnym branchu to i tak na brancha musisz zrobić push'a z forcem.

W pliku database.sql:

--
-- Indeksy dla tabeli `komentarze`
--
ALTER TABLE `komentarze`
  ADD PRIMARY KEY (`id`);

--
-- Indeksy dla tabeli `likes`
--
ALTER TABLE `likes`
  ADD PRIMARY KEY (`id`);

No to albo po polsku, albo po angielsku. Oba naraz to zło.

@addcomment_blueprint.route('/dodajkomentarz', methods=['POST'])
def dodajkomentarz():
    content = request.form['inputvalue']
    author = session['login']
...

Zastanów się czy chcesz pisać po polsku, może warto po angielsku. I przemyśl czy konwencjapisaniawszystkichwyrazówbezwyraźnychprzerw będzie łatwa do przeczytania, kiedy funkcje będą miały inne nazwy. Może warto pisać_z_podkreślnikami? Albo stosowaćCamelCase? A MożeWygraPascalCase? Poczytaj o konwencji pytongowej.

Co do samego pytonga - nie piszę, więc się nie wypowiadam. Mam nadzieję, że będzie wystarczający bump ;)

0

@Burdzi0: Dziękuję, właśnie wiem o tym żeby całość przepisać na eng, o czym pisałem w poście (kod w flasku też na eng muszę przerobić). Słuszna uwaga z oddzielaniem wyrazów, dziękuję bardzo jeszcze raz! :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1