KwotaSlownie.pl - Zamiana kwoty na postać słowną

0

Biblioteka Kwota Słownie
Kwota słownie jest projektem wciąż rozwijanej biblioteki napisanej w języku PHP 5 służącej do konwertowania kwoty z postaci liczbowej na postać słowną, uwzględniając poprawność językową oraz prawidłową odmianę w języku polskim.

Biblioteka dzięki swojej uniwersalności sama dostosowuje się pod użytkowników, użytkownik może sam zdecydować jaką walutę chcę wyświetlać, oraz w jakim formacie prezentować kwotę zdawkową czyli np. grosze – czy w postaci słownej tak jak kwota podstawowa, czy być może jako liczba w postaci: 10/100, 20/100 itd.

Jeżeli szukasz rozwiązania dla swojej firmy lub jesteś programistą, który poszukuję rozwiązania, które pozwoli na wyświetlanie na fakturach kwoty słownej, to dobrze trafiłeś, nie czekaj ani chwili dłużej.

Do pobrania oraz więcej informacji na:
http://www.kwotaslownie.pl

0

To teraz już powstają biblioteki do wyświetlania liczb? Za moich czasów to było ćwiczenie na pierwszym roku informatyki...
Nie rozumiem czegoś (strona oczywiście nie działa)?

Btw.

? (format nil "~r" 1234567)
"one million two hundred thirty-four thousand five hundred sixty-seven"
1

Tyle wodolejstwa dla tych 250 linijek kodu?

[dopisane]

czas przerabiania kwoty „dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć miliardów dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć milionów dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć złotych oraz dziewięćdziesiąt dziewięć groszy” wynosił 30 ms Więc biblioteka, nie tylko spełnia swoje zadanie, ale jest także bardzo szybka

To popatrz na stopkę na dole tej strony.
Coyote CMF 1.0-rc2: 87 ms
Taa... Odpalenie frameworka, wykonanie paru zapytań w bazie danych, załadowanie sesji i wygenerowanie widoków zajęło 87 ms.

7

-12345678900000

minus jeden złoty dwieście trzydzieści cztery miliardy pięćset sześćdziesiąt siedem milionów osiemset dziewięćdziesiąt tysięcy trzynaście groszy

0

FULL Wypas.

0
mychal napisał(a):

-12345678900000

minus jeden złoty dwieście trzydzieści cztery miliardy pięćset sześćdziesiąt siedem milionów osiemset dziewięćdziesiąt tysięcy trzynaście groszy

Dzięki za uwagę max dla biblioteki to 999999999999,99 i analogicznie w drugą stronę -999999999999,99
Przekroczyłeś zakres podając -12345678900000, a biblioteka nie była na to "przygotowana", powinna w tym momencie zwrócić pusty string tak jak w przypadku kiedy liczba jest większa niż 999999999999,99.

Cenna uwaga i dziękuję

2

Mr. @reptilerex, ja Ci powiem tyle, że nikt normalny nie będzie klikał "lubię to" każdej bibliotece jakiej używa. A na pewno nie tej, której zadaniem jest zmiana formatu liczby (lol).

Nawet gdy ktoś faktycznie użyje tej biblioteki - spodziewa się, że będzie (uwaga, uwaga) działać!

Myślisz, że ludzie będą podążać potem za Twoim fejsbukiem i czytać o tym, że są bugi i trzeba aktualizować (a po dzisiejszych poprawkach raz jeszcze)? I tak pewnie co tydzień trzeba będzie w bibliotece do konwersji formatu liczb podmieniać pliki na poprawione..

Przed wypuszczeniem czegoś w świat i nazwaniu tego 1.0 przetestuj to na różnych najdebilniejszych operacjach. Najlepiej pokaż to innym osobom. Ja wiem, że dziś soft często w wersji 1.0 powinien być jakąś alphą, ale nie bierz z tego przykładu.

10

Ja czekam na wtyczkę ZamianaPrzecinkowNaKropki

0
dzek69 napisał(a):

Mr. @reptilerex, ja Ci powiem tyle, że nikt normalny nie będzie klikał "lubię to" każdej bibliotece jakiej używa. A na pewno nie tej, której zadaniem jest zmiana formatu liczby (lol).

Nawet gdy ktoś faktycznie użyje tej biblioteki - spodziewa się, że będzie (uwaga, uwaga) działać!

Myślisz, że ludzie będą podążać potem za Twoim fejsbukiem i czytać o tym, że są bugi i trzeba aktualizować (a po dzisiejszych poprawkach raz jeszcze)? I tak pewnie co tydzień trzeba będzie w bibliotece do konwersji formatu liczb podmieniać pliki na poprawione..

Przed wypuszczeniem czegoś w świat i nazwaniu tego 1.0 przetestuj to na różnych najdebilniejszych operacjach. Najlepiej pokaż to innym osobom. Ja wiem, że dziś soft często w wersji 1.0 powinien być jakąś alphą, ale nie bierz z tego przykładu.

Biblioteka była testowana, nie tylko przez jedną osobę, niestety wspomniany problem nie został wychwycony, nie da się przewidzieć wszystkiego, tym bardziej w PHP i myślę, że wiesz o tym doskonale.

Chciałem zrobić Fanpage to zrobiłem bo po prostu miałem taki kaprys i sobie go spełniłem i czy ludzie będą lajkować czy nie to mnie mało interesuje, ja sobie to po prostu rozwijam i jak kogoś to interesuje to się bardzo cieszę.

7

Biblioteka była testowana, nie tylko przez jedną osobę, niestety wspomniany problem nie został wychwycony, nie da się przewidzieć wszystkiego, tym bardziej w PHP i myślę, że wiesz o tym doskonale.

Gdybyś napisał testy jednostkowe to od razu byś ten błąd wykrył (testowanie wartości granicznych). No, ale PHP to nie tylko język programowania, to ideologia, więc testów jednostkowych pisać nie można.

4

Biblioteka była testowana, nie tylko przez jedną osobę, niestety wspomniany problem nie został wychwycony, nie da się przewidzieć wszystkiego,

Twórca kodu nie mógł przewidzieć, że nie zadziała na liczbach >999999999999, bo w końcu skąd miał wiedzieć.

7

Wiesz co po prostu daruj sobie taki projekt. Tego typu rzeczy pisze się na poczekaniu w każdej firmie. Chcesz się podzielić swoim dziełem i oszczędzić komuś nieco pracy? Fajnie plus dla Ciebie, ale umieść na blogu/stronce zamiast robić z tego pożal się Boże "projekt"

0
Sopelek napisał(a):

Biblioteka była testowana, nie tylko przez jedną osobę, niestety wspomniany problem nie został wychwycony, nie da się przewidzieć wszystkiego,

Twórca kodu nie mógł przewidzieć, że nie zadziała na liczbach >999999999999, bo w końcu skąd miał wiedzieć.

Gdybyś chociaż na chwilę przestał pluć hejterskim jadem, a zaczął czytać uważnie, to byś wiedział, że nie chodziło o >999999999999, tylko o < -999999999999
Ale ciebie to nawet nie interesuje, bo przywalisz się o wszystko :)

0
Sarrus napisał(a):

Wiesz co po prostu daruj sobie taki projekt. Tego typu rzeczy pisze się na poczekaniu w każdej firmie. Chcesz się podzielić swoim dziełem i oszczędzić komuś nieco pracy? Fajnie plus dla Ciebie, ale umieść na blogu/stronce zamiast robić z tego pożal się Boże "projekt"

Ale to jest tylko i wyłącznie moja sprawa czy chcę prowadzić taki projekt :)
Chcę to robię, udostępniam za darmo i mogę sobie to prowadzić jakkolwiek mi się podoba.
Tak samo jak można mnie jechać za to :) wolny kraj.

11
Rev napisał(a):

No, ale PHP to nie tylko język programowania, to ideologia, więc testów jednostkowych pisać nie można.

To nie jest ideologia. To stan umysłu.

3
somekind napisał(a):
Rev napisał(a):

No, ale PHP to nie tylko język programowania, to ideologia, więc testów jednostkowych pisać nie można.

To nie jest ideologia. To stan umysłu.

Brzmi jak Minecraft. Jak wreszcie po paru miesiącach "ciężkiej pracy" wydali wersję 1.0-Release, to się okazało, że nie da się zalogować na żaden serwer w multiplayerze, bo jakiś ciul spieprzył protokół autoryzacji... Niektórzy są zbyt zajebiści by testować.

4

Jak napisze ktoś zamianę pustych butelek na browce, to dam dotację ;)

11

Już myślałem, że program czyta na głos, czy coś...
A co do biblioteki to zaproponuj policjantom
user image

4
reptilerex napisał(a):

Biblioteka była testowana, nie tylko przez jedną osobę, niestety wspomniany problem nie został wychwycony, nie da się przewidzieć wszystkiego, tym bardziej w PHP i myślę, że wiesz o tym doskonale.

Chciałem zrobić Fanpage to zrobiłem bo po prostu miałem taki kaprys i sobie go spełniłem i czy ludzie będą lajkować czy nie to mnie mało interesuje, ja sobie to po prostu rozwijam i jak kogoś to interesuje to się bardzo cieszę.

Przecież wystarczyło kilka prostych testów napisać i wyłapałbyś ten błąd. To jest podstawowy test sprawdzenie jak zachowa się kod po przekroczeniu zakresu. Nawet w PHP można napisać testy, więc wybór języka to nie jest wytłumaczenie. Poza tym to nie użytkownicy wybrali język, więc nic nie zwalnia z odpowiedzialności za tego babola. Bądź facetem, przyznaj się do błędu, obiecaj, że zrezygnujesz z programowania i nigdy więcej nie narazisz użytkowników na taki stres.

1

Dobrze, rezygnuję z programowania, bo faktycznie nie mogę narażać tylu osób na taki stres ze względu na taki wielki błąd.
Przepraszam ! :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1