Jakich funkcji API używa Eksplorator Windows?

0

Jakich funkcji API używa Eksplorator Windows ? Chodzi mi o funkcje które wywoływane są w momencie otwierania folderów, plików itd... próbowałem podglądać ShellExecute, OpenFile, CreateFile, FindFirstFile (z A i Ex) ale to nie te funkcje...

0
piechnat napisał(a)

Jakich funkcji API używa Eksplorator Windows ?

Przeleć explorer.exe czymś w stylu PE Explorera i zobacz co mu siedzi w IAT.
Co do otwierania folderów to w tym przypadku używane jest FindFirstFile i FindNextFile

0

Przeleć explorer.exe czymś w stylu PE Explorera i zobacz co mu siedzi w IAT.

jesli chodzi o to z jakich funkcji api korzysta proces explorera, to juz probowalem sprawdzac podobnym programem ale na liscie jest ponad 17 tysiecy funkcji...

Co do otwierania folderów to w tym przypadku używane jest FindFirstFile i FindNextFile

moze ja cos zle robie, korzystam z biblioteki do hookowania funkcji api w systemie, no wiec zalozylem hook na FindFirstFile i wszystkie wywolania z roznych programow sa wykrywane ale jak sie chodzi po folderach w explorerze to nic sie nie dzieje...

0

Powiem Ci szczerze, że w tym momencie jestem troszkę zdezorientowany. Może to program od hooków nawala. W każdym razie ja sprawdzam to zakładając pułapkę w debuggerze. Może gdybyś napisał co konkretnie chcesz osiągnąć to byłbym bardziej pomocny :-)

[edited]
[rotfl] [glowa] jak mogłem o tym zapomnieć ...
Najprawdopodobniej Twoim problemem są warianty funkcji API. Zamiast założyć hooka na FindFirstFile załóż go na FindFirstFileA albo na FindFirstFileW. Analogicznie dla innych funkcji.

0

Dzięki serdeczne [browar] udało się (co prawda wcześniej sprawdzałem funkcje o podobnych nazwach ale tylko te z A i Ex, a tym czasem) explorer korzysta z wariantów z literką W (myślałem że te funkcje dotyczą tylko jakichś chińskich windowsów :-) )

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1