USA odradza C/C++

2

Jeśli chodzi o C/C++ i memory corruption to istnieją komercyjne produkty, które zapobiegają takim błędom - wiem, bo pracuję dla takiej firmy, która zabezpiecza właśnie urządzenia IoT z kodem C/C++. Niektóre duże firmy już wdrożyły to rozwiązanie i gdzieś tam sobie śmiga.

Zamiast patchować w nieskończoność funkcje, w których odkryto podatności, patchujemy kod binarny na poziomie asemblera. Oznacza to że zabezpieczamy za jednym zamachem wszystkie istniejące potencjalne błędy pamięci, nawet te jeszcze nieodkryte.

Jest to jakaś alternatywa do przepisywania kodu na Rust, chociaż jeszcze nie szalenie popularna.

1
Krolik napisał(a):

Ale ja nie twierdzę, że Android został NAPISANY w Rust, a że obecnie jest PISANY w Rust.
Obecnie więcej nowego kodu w Android powstaje w Rust niż w C. Wiadomo, że Android istniał zanim Rust wyjrzał poza Mozillę, wiec oczywiste jest że stary kod jest napisany głównie w C i C++. W Androidzie niektóre bardzo istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa komponenty zostały przepisane w Rust, np. stos Bluetooth.

Android 13 is the first Android release where a majority of new code added to the release is in a memory safe language

spoko, że rust wypiera systematycznie c i c++ w androidzie, ale coś mi się te statystyki jednak nie zgadzają.

wykres z artykułu https://security.googleblog.com/2022/12/memory-safe-languages-in-android-13.html :
android-13-new-code-by-lang.png
na oko tego rusta jest mniej więcej tyle co czystego c, a dorzucając jeszcze c++ to c i c++ razem jest kilka razy więcej niż rusta.

to co google uważa za memory safe language w swoim wpisie na blogu to nie tylko rust, ale i kotlin oraz java, więc chodzi o to, że nowego kodu w javie+kotlinie+ruście jest więcej niż nowego kodu w c i c++ razem.

z drugiej strony, artykuł podsumowuje rok 2022, a obecnie mamy już początek 2024.

aktualizacja:
o, nawet są statystyki porównawcze wprost, tzn. c i c++ razem kontra rust:

In Android 13, about 21% of all new native code (C/C++/Rust) is in Rust.

android-13-new-native-code.png

0
katecpp napisał(a):

Zamiast patchować w nieskończoność funkcje, w których odkryto podatności, patchujemy kod binarny na poziomie asemblera. Oznacza to że zabezpieczamy za jednym zamachem wszystkie istniejące potencjalne błędy pamięci, nawet te jeszcze nieodkryte.

Czyli doczekaliśmy w końcu skrócenia drogi. Czy ta nazwa to nie czasem Bug Rider?

1
loza_prowizoryczna napisał(a):
katecpp napisał(a):

Czyli doczekaliśmy w końcu skrócenia drogi. Czy ta nazwa to nie czasem Bug Rider?

Nic mi nazwa Bug Rider nie mówi niestety:) Jeśli pytasz o nazwę mojej firmy to nazywa się Sternum IoT

0

A to nie jest czasami tak, że w wyciek pamięci odpowiada system operacyjny podając kod błędu "Segmentation fault"

0

Don't let your dreams be memes ;)

https://jobs.careers.microsoft.com/global/en/job/1681149/Software-Engineering-IC3

Prague, Czech Republic

In this exciting role, you will:

  • Lead the crafting of the foundations of the Rust language ecosystem at Microsoft.
  • Contribute to the design and implementation of Rust compiler front-ends, back-ends, and analysis tools.
  • Collaborate with a mix of open and closed source developer tools technologies, emphasizing Rust compiler enhancements to support internal product groups on both Windows and Linux platforms.
  • Act as a representative of Microsoft in the Rust open-source community.
  • Utilize your outstanding collaboration and communication skills to partner with internal teams, providing guidance on Rust best practices and aligning with their direction and priorities.
0
WeiXiao napisał(a):

Don't let your dreams be memes ;)

https://jobs.careers.microsoft.com/global/en/job/1681149/Software-Engineering-IC3

Prague, Czech Republic

In this exciting role, you will:

  • Lead the crafting of the foundations of the Rust language ecosystem at Microsoft.
  • Contribute to the design and implementation of Rust compiler front-ends, back-ends, and analysis tools.
  • Collaborate with a mix of open and closed source developer tools technologies, emphasizing Rust compiler enhancements to support internal product groups on both Windows and Linux platforms.
  • Act as a representative of Microsoft in the Rust open-source community.
  • Utilize your outstanding collaboration and communication skills to partner with internal teams, providing guidance on Rust best practices and aligning with their direction and priorities.

Czyli faktycznie, Rust jest chyba pierwszym realnym zagrożeniem dla c++.

0
katecpp napisał(a):

Nic mi nazwa Bug Rider nie mówi niestety:) Jeśli pytasz o nazwę mojej firmy to nazywa się Sternum IoT

Byłem sceptykiem ale teraz to wierzę. Nic tak nie potrafi zadbać o bezpieczeństwo klienta jak firma z korzeniami w Tel-Awiwie.

BTW: Czy to przypadek że w Kapitularzu Diuny w końcowym rozdziale poza bohaterami powieści mamy też przedstawicieli Narodu Wybranego? Wszędzie przypadki, spiski i konspiracje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1