Jak uruchomić projekt aplikacji webowej na Ubuntu?

0

Po pierwsze primo, to mój pierwszy post, a nie widzę tematu powitalnego więc w pierwszej linijce witam się grzecznie.

Po drugie primo, nie wiem czy odpowiedni dział do mojego problemu, jeśli nie to proszę moda o przeniesienie.

Po trzecie primo ultimo, szukam odpowiedzi lub podpowiedzi. Otóż dostałem po rozmowie zadanie do zrobienia, przetestowania aplikacji, napisania przypadków testowych, znalezienia błędów, zgłoszenia tego, standard i nic trudnego samo w sobie. Natomiast problem mam taki, że muszę to ogarnąć w Ubuntu, a ja Linuxa do dziś na oczy nie widziałem.

Na razie ogarnąłem sobie VirtualBoxa, zainstalowałem Ubuntu, dowiedziałem się jak włączyć terminal i jestem w ciemnej dupie, bo dalej już mi nie idzie. Szukałem w Google, pytałem CzataDżiPiTi, ale nic nie znalazłem, pewnie dlatego, że zadaje niewłaściwe pytania.

Mam dostęp do repozytorium, frontend i backend, mam komendy (dobra nazwa?) jak uruchomić, tylko nie wiem jak się za to zabrać.
Wyczytałem, że potrzebne mi jest package.json i to mam w repo ( drugi plik package-lock.json) i tak rozkminiałem, że najpierw muszę to przenieść na maszynę wirtualną żeby z tego korzystać ale nie mogę skopiować i jakoś wysłać tego pliku, bo jedyne co mogę to kliknąć w to i pojawiają się linijki kodu (?), drugie co próbowałem, to skopiować te linijki i wkleić w teminalu ale też się nie da.

Jak widzicie jestem totalnie zielony temacie, czy jakiś dobry człowiek mógłby mi podpowiedzieć jak z tym zacząć żebym mógł później działać i testować?

2
sudo apt install -y nodejs npm git-all
git clone https://github.com/nazwa/frontend-repo # tu adres repositorium
cd frontend-repo # nazwa folderu taka sama jak nazwa repo
npm install
npm start
0

Przy instalacji Node.js można skorzystac z menadżera wersji, gdybyś potrzebował mieć ich kilka jednocześnie (np node 14, node 18, node 21)

https://github.com/nvm-sh/nvm

0

Dużo słów, a na czym konkretnie polega zadanie - nic.

0

@kastorm A na windowsie jak testowałeś cokolwiek? To twoja pierwsza praca? Rozumiem, że idziesz w stronę testera, źle to wróży jak nie widziałeś Linuxa, systemu, który jest używany pewnie w okolicach 90% jako środowisko developerskie jak i produkcyjne.

Może zamiast VM popatrz na WSL. Jeśli do tej pory pracowałeś tylko na windowsie powinno być prościej od tej strony zacząć.

0

Mówiąc szczerze to dobre zadanie Ci dali. Potwierdza to, że jeszcze za wcześnie, abyś się mógł tam dostać.
Ogarnij na początek linuxa w stopniu chociażby użytkowym (tak, terminal też tutaj jest), GIT, ogarnij podstawy frontu (html, CSS, js, potem jakaś biblioteka np React.js).
Po tym trzeba też poznać podstawy działania HTTP No i co to i jak działa API, co to jest REST API, co to SOAP, RPC... dużo by jeszcze wymieniać. Potem docker, bazy danych... itp. itd.
Jako tester musisz znać podstawy wszystkiego, aby rozumieć gdzie i dlaczego możliwe są dane problemy.
Jeszcze bardzo długa droga przed Tobą, więc szczerze życzę Ci powodzenia!

0
frz napisał(a):

Dużo słów, a na czym konkretnie polega zadanie - nic.

Bo z samym zadaniem sobie poradzę.

Dregorio napisał(a):

@kastorm A na windowsie jak testowałeś cokolwiek? To twoja pierwsza praca? Rozumiem, że idziesz w stronę testera, źle to wróży jak nie widziałeś Linuxa, systemu, który jest używany pewnie w okolicach 90% jako środowisko developerskie jak i produkcyjne.

Może zamiast VM popatrz na WSL. Jeśli do tej pory pracowałeś tylko na windowsie powinno być prościej od tej strony zacząć.

Pracuję od roku jako tester, nie miałem styczności z Linuxem, chcę zmienić pracę żeby się rozwijać i uczyć nowych rzeczy.
Dzięki za podpowiedź z WSL, też sprawdzę.

0
tumor napisał(a):
sudo apt install -y nodejs npm git-all
git clone https://github.com/nazwa/frontend-repo # tu adres repositorium
cd frontend-repo # nazwa folderu taka sama jak nazwa repo
npm install
npm start

WSL podpowiedziany przez @Dregorio spoko, szybciej się to instaluje i lepiej mi się tam uczy niż na VB.

Skorzystałem z tego tutoriala @tumor pierwszy problem był już przy npm install, bo wyrzucało errory, pogoglowałem i widziałem, że częsty błąd ale udało się to ogarnąć, niestety przy npm start znowu błąd, znowu powszechny, bo Google pokazuje sporo tematów na forach i artykułów.

Błąd jest taki: npm ERR! missing script: start

Dzieje się tak wtedy gdy w package.json brakuje linijki "start": "node index.js" i faktycznie w jednym pliku mi tego brakuje (ten od frontendu) i nie działa, natomiast w pliku od backendu jest ta linijka ale po wpisaniu komendy także wyskakuje taki sam błąd.

Ciężki początek jak już na dzień dobry to nie działa i wali błędami :)

0

A co to za różnica czy to na Linuksie? Czy tam git albo npm działa inaczej? Problem nie w tym że to ma być na Linuksie tylko w tym, że autor nie wie co ma zrobić. Na Windows też by nie zrobił

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1