Virtualbox Kubuntu

0

Witajcie próbuję zainstalować na virtual boxie 4.2.4 linuxa(kubuntu, mandriva) ale wyskakuje mi błąd:

 Failed to open a session for the virtual machine Kubuntu.

VT-x features locked or unavailable in MSR. (VERR_VMX_MSR_LOCKED_OR_DISABLED).

Result Code: E_FAIL (0x80004005)
Component: Console
Interface: IConsole {db7ab4ca-2a3f-4183-9243-c1208da92392}

Pracuję na 7PRO i core2duo

0

Jaki Core 2 Duo?

0
Rev napisał(a):

Jaki Core 2 Duo?

e8600 w dell t3400

0

Sprawdź w BIOS czy masz włączoną funkcję wirtualizacji (VT-x). Ostatecznie możesz wyłączyć tą samą opcję w VirtualBox (Enable VT-x, AMD-V).

0

Ostatnio w laptopie Toshiby musiałem modyfikować rejestry BIOS-u programem pod DOS-em, bo dziady zostawili domyślnie wyłączone i nawet nie dali opcji do włączenia. A procesor wg dokumentacji Intela obsługiwał.
Pomogło, virtualbox vmware odpalił i działa ;-]

Ostatecznie możesz wyłączyć tą samą opcję w VirtualBox
chyba żaden wirtualizator nie daje możliwości emulacji x64 bez obsługi wirtualizacji sprzętowej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1