Odgrzebanie FPC i podstawowe pytania o mniejsze exeki :)

0

Hej. Jak być może niektórzy wiedzą pochłania mnie od dawna tylko aktywność sportowa w czasie wolnym. A od wieków nie przysiadłem kilku godzin w domu by coś pogrzebać w PHP, Delphi czy FPC. A powoli zbliża się mój urlop, Podczas którego by nie przeginać z treningami skoro efekt zejścia z wagi ze 25 KG trwa, co mnie cieszy..

To i popróbuję odgrzebać mnóstwo rozgrzebanych i zaczętych projektów. Może też pisać pod FPC, a nie tylko w Delphi 7. Stąd te banalne pytania, na które odpowiedziano za pewne gdzieś w Sieci, ale tak to otrzymam je tutaj w zbiorczym miejsce. I może przydadzą się innym. Być może uda się mi wdrożyć na nowo w klepanie kodu jak i z czasem może też aktywniej udzielać się znowu na Forum. Tyle wstępu po latach nieistnienia, teraz konkrety :)

  1. Prosił bym o informacje jak mam ustawić FPC w wersji Win32 by domyślnie taki jak poniżej kod generował mi exec i to bez spakowania go UPX. ale możliwie jak najmniejszego rozmiaru. A edytor FPC nie pytał o wytyczne przy starcie tylko zawsze używał domyślnego configu. Kompilacja pod FAR-em i wtyczką ExtCom pod edytorem dla mnie fajnego file managera - generuje mi właśnie o wiele mniejszy exec niż pod edytorem FPC. Tak jakbym użył zaraz po kompilacji polecenia np. strip -s skompilowany.exe. Czyli exe ma ponad 31 KB a nie ponad 52 KB.
program test;

{$MODE DELPHI}

{$APPTYPE GUI}

uses
  Windows, Messages;

begin
  MessageBoxA(GetActiveWindow, 'Test exec by olesio', 'Test', MB_ICONINFORMATION + MB_OK);
end.
  1. Jak można użyć edytora konsolowego FP wchodzącego w skład FPC aby uruchamiał się on ładnie na całym ekranie, bo ConEmu teraz ładnie uruchamia się moim własnym loaderem z użyciem FAR-a. I gdy wyjdę z Menu File poprzez opcję Exit to tak jakby proces "wisiał". Trzeba jakieś opcje pozmienić? A używam dość starej wersji ConEmu z po swojemu zreversowanej dll-ce pod IDĄ. Bo normalnie ConEmu potrafił "wisieć". po wyjściu z wielu procesów i nie umiałem tego ni jak wyłączyć pod jego opcjami. Wiem że późnej testowałem ConEmu w nowszej wersji. I lepiej współdziałał z FPC. A tam ciężej, też z braku czasu było mi poprawić dll by nie było tego durnego komunikatu, który kazał czekać ileś sekund, a konsola ciągle "wisiała". Opisałem to Wam najlepiej jak umiem :)

Wybaczcie rozpisanie się, bo pewnie odwykliście od mojego stylu. Z góry pięknie dziękuję za wszelką pomoc :)

0
olesio napisał(a):
  1. Prosił bym o informacje jak mam ustawić FPC w wersji Win32 by domyślnie taki jak poniżej kod generował mi exec i to bez spakowania go UPX. ale możliwie jak najmniejszego rozmiaru.

Program jaki podałeś może zajmować dokładnie 30.5KB, bez dodatkowej kompresji przez UPX (domyślnie ponad 50). W sumie to niewiele trzeba zmienić, dlatego że tak prosty program i tak zawiera za mało danych, aby mieć co kompresować.

Na pewno skorzystaj z lepszej optymalizacji – wolnej lub agresywnej (flagi -O3 lub -O4). Dodatkowo, pozwól kompilować w taki sposób, aby oszczędzać miejsce kosztem efektywności (flaga -Os).

Jeśli o debugowanie chodzi, to nie dodawaj żadnych danych – wyłącz kod sprawdzający i asercje (nie używaj flag -Ci, -Cr, -Co, -Ct, -CR i -Sa) i włącz automatyczne usuwanie symboli (flaga -Xs).

Nie używaj też opcji -l, która wpisuje logo.

I to tyle z opcji kompilatora. Listing flag dostępny jest tutaj – Alphabetical listing of command line options. Zapoznaj się z nimi i zobacz, może coś jeszcze dasz radę zyskać. To co podałem wyżej to te najpopularniejsze.

Głównym powodem puchnięcia pliku wykonywalnego są symbole debuggera, więc ich na pewno nie zostawiaj w wersji release. No i pamiętaj, że im mniej ”ciężkich” modułów w uses, tym mniejsza waga binarki.

A edytor FPC nie pytał o wytyczne przy starcie tylko zawsze używał domyślnego configu.

Kompilator domyślnie używa konfigu fpc.cfg. Można nakazać mu go nie używać (flaga -n) i zdefiniować własny konfig za pomocą @. Nie bawiłem się tym – spróbuj.

  1. Jak można użyć edytora konsolowego FP wchodzącego w skład FPC […]

Nie używam tego edytora, więc w tym temacie raczej nie pomogę. Wolę klikać w Lazarusie. ;)

1

A ja mam pytanie do Pana @olesio - po co Ci to? Bawisz się w zmniejszanie dla sportu, czy robisz coś, gdzie te kilka KB ma naprawdę jakieś znaczenie? Bo obecnie ludzie mają dyski przynajmniej kilkaset GB, Sama instalka Windowsa to 4GB, 8GB RAM nikogo nie dziwi. W czym w takim razie te parę KB EXE'ka więcej przeszkadza?

0

@cerrato: no w sumie wiadomo dzisiaj łącza i dyski wydolą spokojnie kiedy chodzi o wiele większe pliki. Jakiś taki nawyk z dawnych lat inżynierii wstecznej że jak widzę program który nic nie robi a waży on kuriozalną wielkość, a wiem że może ważyć mniej to kombinuje. Może z czasem zmienię tę awersję bo w dawnych latach na studium policealnym nie stosowałem formatowanie kodu. A te początkowe wcięcia wtedy w stosowanych na czasie wersjach jak Delphi z numerkami 3 do 5 - usuwałem. Toż to kuriozalne. A wiadomo jak teraz widzę kod bez formatowania i konsekwencji podstawowych zasad, to mnie mdli ;)

0

Co prawda nie związane do końca z pytaniem, ale jak interesują Ciebie małe exeki w środowisku fpc/lazarus to możesz rzucić okiem na LightLCL: http://forum.lazarus.freepascal.org/index.php/topic,30027.0.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1