Configuracja react js + webpack + babel do przygotowania UI w javie

0

Witam,
tak jak w temacie planuję postwić UI do mojego javovego webserwisu. Nie wdając się w dyskusję na temat wybranych technologii zwracam się z prośbą o pomoc w konfiguracji samego frontu. Problem może wynikać z tego że mam pierwszy raz w życiu styczność z frontem. Podążałam za tutorialami z tych dwóch stron :
https://www.nafrontendzie.pl/konfiguracja-webpack-2-czesc-2-loadery
oraz
https://www.tutorialspoint.com/reactjs/reactjs_environment_setup.htm
Wszystko ładnie się rozpakowywało, wstrzykiwało itp. Powstały oczekiwane pliki i niestety w kulminacyjnym momencie kiedy chciałam uruchomić serwer komendą npm start, efekt jest taki :

C:\Projekt\crew\crew-ui>npm start

> [email protected] start C:\Projekt\crew\crew-ui
> webpack-dev-server --hot

The CLI moved into a separate package: webpack-cli.
Please install 'webpack-cli' in addition to webpack itself to use the CLI.
-> When using npm: npm install webpack-cli -D
-> When using yarn: yarn add webpack-cli -D
module.js:549
    throw err;
    ^

Error: Cannot find module 'webpack-cli/bin/config-yargs'
    at Function.Module._resolveFilename (module.js:547:15)
    at Function.Module._load (module.js:474:25)
    at Module.require (module.js:596:17)
    at require (internal/module.js:11:18)
    at Object.<anonymous> (C:\Users\mtmi\AppData\Roaming\npm\node_modules\webpack-dev-server\bin\webpack-dev-server.js:65:1)
    at Module._compile (module.js:652:30)
    at Object.Module._extensions..js (module.js:663:10)
    at Module.load (module.js:565:32)
    at tryModuleLoad (module.js:505:12)
    at Function.Module._load (module.js:497:3)
npm ERR! code ELIFECYCLE
npm ERR! errno 1
npm ERR! [email protected] start: `webpack-dev-server --hot`
npm ERR! Exit status 1
npm ERR!
npm ERR! Failed at the [email protected] start script.
npm ERR! This is probably not a problem with npm. There is likely additional logging output above.

npm ERR! A complete log of this run can be found in:
npm ERR!     C:\Users\mtmi\AppData\Roaming\npm-cache\_logs\2018-05-18T08_27_20_672Z-debug.log

Sugerowane komendy :
npm install webpack-cli -D
lub
yarn add webpack-cli --dev

niestety nie pomogły w rozwiązaniu problemu/

0

Problem rozwiązany ale przyczyna była dziwna. W pliku webpackconfig.js musiałam zmienić:
module: {
loaders: [
na
module: {
rules: [

0

Polecam użyć: https://github.com/facebook/create-react-app i nie bawić sie w ręczną konfigurację.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1