Suma kolejnych wyrazów ciągu z dokładnością eps.

0

Witam, może ktoś mnie naprowadzić jak zastosować dokładność eps dla danego ciągu. Dokładność podaje użytkownik.

#include <iostream>
#include<math.h>

using namespace std;

int main(void)
{
    double n;
    double suma=0;

    cout<<"Program oblicza sume n wyrazow ciagu dana wzorem 1/(n*(n+1))"<<endl;
    cout<<"Podaj liczbe wyrazow ciagu: ";
    cin>>n;

    for(int i=1; i<=n; i++)
    {
        suma=suma + 1/(n*(n+1));
    }

    cout<<suma;

    return 0;
}


0

Czy mogę użyć funkcji setprecision, której argumentem będzie ilość miejsc po przecinku dla wyniku sumy? Czy to jest dokładnością eps? To znaczy ilość miejsc po przecinku?


#include <iostream>
#include <math.h>
#include <iomanip>

using namespace std;

int main(void)
{
    int i;
    double n;
    double suma=0;

    cout<<"Program oblicza sume n wyrazow ciagu dana wzorem 1/(n*(n+1))"<<endl;
    cout<<"Podaj liczbe wyrazow ciagu: ";
    cin>>n;
    cout<<"Podaj dokladnosc: ";
    cin>>i;

    for(int i=1; i<=n; i++)
    {
        suma=suma + 1/(n*(n+1));
    }

    cout<<setprecision(i)<<suma;

    return 0;
}

0

Pytasz nas o co chodzi w Twoim zadaniu? Ty nam powiedz.

0
pingwindyktator napisał(a):

Pytasz nas o co chodzi w Twoim zadaniu? Ty nam powiedz.

Nie, zadanie jest tylko przykładem. Nie rozumiem pojęcia dokładności eps i jej zastosowania.

2

Jeśli kolejne przybliżenia będą się od siebie różniły o mniej niż ἒ, to oznacza, że dla danego ἒ osiągnąłeś wynik o zadanym przybliżeniu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1