The type or namespace name 'Form1' could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference

0

Witam,
Przy kompilacji wyskakuje mi błąd z tytułu. W Program.cs podkreśla mi Form1. Mógłby ktoś wytłumaczyć czemu tak się dzieje i co należy zrobić aby ten błąd się nie pojawiał?
screenshot-20180416203722.png

Skrócona budowa programu:

namespace AnimacjaPoSINorazCOS
{
    public partial class SIN_COS : Form
    {
        public SIN_COS()
        {
        }
    }
}

Z góry dziękuję.

0

Bo pewnie zmieniłeś nazwę z Form1 na SIN_COS. Jeśli masz form o nazwie SIN_COS to wstaw to zamiast Firm1 w Run.

1

Mógłby ktoś wytłumaczyć czemu tak się dzieje (...)

Przecież komunikat błędu jest jasny jak słońce: typ lub przestrzeń nazw 'Form1' nie została odnaleziona.

(...) i co należy zrobić aby ten błąd się nie pojawiał?

Pomyślmy: kompilator oczekuje Form1, Ty masz za to formę o nazwie SIN_COS ;-)

0

Dzięki za odpowiedzi.
Pomyślałem właśnie o tym że zmiana nazwy za to odpowiada, ale mimo zmiany **Form1 **na SIN_COS wyskakuje błąd:

Error CS0246 The type or namespace name 'SIN_COS' could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)

1

To sprawdź jak ta klasa z form się nazywa no może inaczej niż nazwa pliku. Pokaż kod forma.

1

Sam napisałeś, że twoja forma jest w przestrzeni nazw "AnimacjaPoSINorazCOS", a klasa Program jest zawarta w przestrzeni nazw "WindowsFormsApplication1". Dodaj do using albo zmień namespace klasy Program na taką samą jak forma.

0

Zmiana przestrzeni nazw w Program.cs na taką samą jak w SIN_COS.cs pomogła. Dziękuję za pomoc!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1