Problem z konfiguracją STS-a – dodanie zależności

0

Dzień Dobry Państwu.
To mój pierwszy post więc proszę nie krzyczcie :).

Mam problem z konfiguracją STS-a. (mimo, że wszystko robie jak w książce ;p Spring MVC Przewodnik dla początkujących). Dokładnie chodzi o dodanie zależnośći. Mój plik pom wygląda tak:

<project xmlns="http://maven.apache.org/POM/4.0.0" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://maven.apache.org/POM/4.0.0 http://maven.apache.org/xsd/maven-4.0.0.xsd">
  <modelVersion>4.0.0</modelVersion>
  <groupId>com.packt</groupId>
  <artifactId>webstore1</artifactId>
  <version>0.0.1-SNAPSHOT</version>
  <packaging>war</packaging>
  <dependencies>
  	<dependency>
  		<groupId>org.springframework</groupId>
  		<artifactId>spring-webmvc</artifactId>
  		<version>4.0.3.RELEASE</version>
  	</dependency>
  	<dependency>
  		<groupId>javax.sarvlet</groupId>
  		<artifactId>jstl</artifactId>
  		<version>1.2</version>
  	</dependency>
  	<dependency>
  		<groupId>javax.sarvlet</groupId>
  		<artifactId>javax.sarvlet-api</artifactId>
  		<version>3.1.0.</version>
  		<scope>provided</scope>
  	</dependency>
  </dependencies>
  <properties>
  	<maven.compiler.source>1.7</maven.compiler.source>
  	<maven.compiler.target>1.7</maven.compiler.target>
  </properties>
</project>

Mimo to wyświetlają mi się dwa błędy przy zapisywaniu pliku:

1.  web.xml is missing and <failOnMissingWebXml> is set to true
2.  Missing artifact javax.sarvlet:javax.sarvlet-api:jar:3.1.0.

Bardzo ładnie proszę o pomoc. :)

1

sarvlet -> servlet, czyli literówka. Przepisywałeś ręcznie z książki poma? :P
Co do 1., może to: https://stackoverflow.com/questions/31835033/web-xml-is-missing-and-failonmissingwebxml-is-set-to-true pomoże?

0

hahaha za pierwszym razem, za nim odkryłem możliwość edycji pliku to przepisywałem. W połowie się zorientowałem, że moge inaczej ;p. Początkujący ze mnie programista ale zapał i zacięcie mam większe niż połowaa ludzi obstawiam ;p. zbyt nie podoba mi sie moja obecna praca :D

problem war.xml rozwiązany ---->dziękuję.
literówka-------> poprawiona

niestety błąd "Missing artifact javax.servlet:javax.servlet-api🫙3.1.0." został :(


udało się!!! do numeru wersji na końcu dodałem kropkę niepotrzebnie.


<groupId>javax.servlet</groupId>
  		<artifactId>javax.servlet-api</artifactId>
  		<version>3.1.0</version>
  		<scope>provided</scope>```

Dzięki za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1