Ponawianie w innej funkcji polaczenia do bazy PDO

0

witam, szukam i szukam i za bardzo nie mogę tego znaleŹć.

powiedzmy mam

db

$test= new PDO('mysql:host=localhost;dbname= ', 'root', '');

i teraz mam sobie jakaś funkcje

Function test() {
i tutaj potrzebuje polaczenia do bazy danych np

$this->$player['']...................................

wiem moge zrobic 
include('polaczenie do bazy');
}

ale chyba jest prostsze i lepsze rozwiazanie.

mogłby ktoś pomóc trochę ogarnąć to?

0

Eee... Kwadraturę koła chcesz stworzyć.

Połączenie z bazą danych jedno w aplikacji wystarczy, nie trzeba tworzyć nowego dla każdej operacji, którą na bazie wykonasz.

To trochę jak usuwanie wyrostka, fragmentu jelita, trzech żeber i śledziony. Ty nie dość, że chcesz pacjenta kroić w każdym miejscu osobno, zamiast machnąć to zbiorczo, to jeszcze w międzyczasie nie planujesz go szyć, więc skończy się 1001 dziur.

Na etapie, na którym jesteś, require od biedy starczy, chociaż polecałbym chwycić za obiektówkę, normy PSR, które bardzo pomagają w organizacji kodu i sposób przekazywania tego typu rzeczy wewnątrz aplikacji. A choćby to miało być zrobione przez jakiś abstrakcyjny kernel aplikacji będący singletonem. Byle świadomie.

0
Klojtex napisał(a):

Eee... Kwadraturę koła chcesz stworzyć.

Połączenie z bazą danych jedno w aplikacji wystarczy, nie trzeba tworzyć nowego dla każdej operacji, którą na bazie wykonasz.

To trochę jak usuwanie wyrostka, fragmentu jelita, trzech żeber i śledziony. Ty nie dość, że chcesz pacjenta kroić w każdym miejscu osobno, zamiast machnąć to zbiorczo, to jeszcze w międzyczasie nie planujesz go szyć, więc skończy się 1001 dziur.

Na etapie, na którym jesteś, require od biedy starczy, chociaż polecałbym chwycić za obiektówkę, normy PSR, które bardzo pomagają w organizacji kodu i sposób przekazywania tego typu rzeczy wewnątrz aplikacji. A choćby to miało być zrobione przez jakiś abstrakcyjny kernel aplikacji będący singletonem. Byle świadomie.

właśnie mam tutaj na myśli OOP
tylko nie wiem za bardzo jak zrobić połączenie z baza i później używanie tego w funkcji zamiast includowania polaczenia z baza

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1