Wątek przeniesiony 2017-12-20 17:25 z Java przez bogdans.

Klasa punkt – dodanie metod pobierzPunkt i ustawWspółrzędne

0

Cześć, mam problem z pewnym zadaniem, w którym mam utworzyć klasę Punkt z współrzędnymi x,y. Dodać do niej metodę ustawWspółrzędne oraz metodę pobierzPunkt, która zwraca odniesienie do obiektu typu Punkt. W programie wykorzystać klasę Punkt.

otóż, cos takiego stworzyłam, lecz nie wiem co dalej, i czy to co napisałam jest OK.
Zanaczam, że jestem początkująca, tym samym proszę o wyrozumiałość i rozgrzeszenie za popełnione przeze mnie błędy ;)

public class Punkt {
     
   int x, y; 

void ustawWspolrzedne(){
System.out.println("Współrzędna x to: "+x);
System.out.println("Współrzędna y to: "+y);
}
void pobierzPunkt(){
Punkt punkt = new Punkt();
punkt.x = 10;
punkt.y = 17;
}

}  
0

Zupełnie nie tak:

void ustawWspolrzedne(int x, int y){
      this.x = x;
      this.y = y;
}

Zdania

metodę pobierzPunkt, która zwraca odniesienie do obiektu typu Punkt

nie rozumiem - do jakiego obiektu ma ta metoda zwracać odniesienie, do siebie?
P.S. Kto wpadł na pomysł polskich nazw metod?

0

@bogdans: jak ty tego nie rozumiesz, to co się dziwić, że i ja mam z tym problem ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1