Zamiana rodzaju petli – for na while

0
public static void main(String[] args) {
        int[] tablica = new int[20];
        for (int i = 0; i < 20; i++) {
            tablica[i] = 20 - i;
        }
        for (int i = 0; i < 20; i++){
            System.out.println(tablica[i]);
        }
    }
}

Z góry sorki za podstawy, ale jak w tym wypadku zamienić pętlę for na while zachowując ten program? Próbowałem standardowo while(warunek) ale przy tablicach chyba jakoś inaczej to sie zapisuje

0

Zapoznaj się z tym: Formatowanie treści postów na forum i napisz post jeszcze raz, tym razem czytelnie.

0

Juz jest czytelnie :) Ktos poprawił kod by byl bardziej widoczny, ale zapamietam na przyszlosc.

0
        int[] tablica = new int[20];
        int i = 0;
        while ( i < 20) {
            tablica[i] = 20 - i;
            i++;
       }
0
public static void main(String [] args) {
        int[] tablica = new int[20];
        int i = 0; 
        while (i < 20) { 
            tablica[i] = 20 - i; 
            i++; 
            System.out.println(tablica[i]); 
        } 
        
    } 
    
}

Niby IDE nie pokazuje bledow ale program kompiluje sie z bledem wyswietlajac same zera

0

Skoro pokazuje same zera, to daje się uruchomić, skoro daje się uruchomić, to dał się skompilować, więc błąd kompilacji nie mógł wystąpić. Skoro zobaczyłeś wynik działania programu, to znaczy, że program wykonał się bezbłędnie, inaczej dostałbyś w twarz długą treścią wyjątku.
Jak sądzisz, co zawiera nowa tablica intów? Siódemki, nulle, NaN, -info, +inf, a może 0?

0
rsthtdd napisał(a):
public static void main(String [] args) {
        int[] tablica = new int[20];
        int i = 0; 
        while (i < 20) { 
            tablica[i] = 20 - i; 
            i++; 
            System.out.println(tablica[i]); 
        } 
        
    } 
    
}

Niby IDE nie pokazuje bledow ale program kompiluje sie z bledem wyswietlajac same zera

Wyświetlaj przed zwiększeniem zmiennej i

0
public static void main(String [] args) {


        int[] tablica = new int[20];
        int i = 0; 
        while (i < 20) { 
            tablica[i] = 20 - i; 
           System.out.println(tablica[i]); 
            i++; 
            
        } 
 
    } 
}

Program wyswietla liczby od 0 do 19 a chciałem od 20 do 1. Gdzie jest blad??

0

Przecież ten program wyświetla liczby od 20 do 1 https://ideone.com/2SnvVs

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1