error: expected ';' before '}' token

0
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;

int main()
{
    srand( time( 0 ) );
    int w=0;
    int p=0;


    for(int x=1;x<6;x++){
    int a=rand()%2; if(a==1){w++} break;
    int b=rand()%2; if(b==1){w++} break;
    int c=rand()%2; if(c==1){w++} break;
    int d=rand()%2; if(d==1){w++} break;
    int e=rand()%2; if(e==1){w++} break;
    int f=rand()%2; if(f==1){w++} else{p++} break;

    cout<<a<<b<<c<<d<<e<<"   "<<w<<p<<endl;

    }
}


Jak widać amator ze mnie. Kompletnie nie wiem o co chodzi.?

0
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;

int main()
{
    srand( time( 0 ) );
    int w=0;
    int p=0;


    for(int x=1;x<6;x++){
    int a=rand()%2; if(a==1){w++;} break;
    int b=rand()%2; if(b==1){w++;} break;
    int c=rand()%2; if(c==1){w++;} break;
    int d=rand()%2; if(d==1){w++;} break;
    int e=rand()%2; if(e==1){w++;} break;
    int f=rand()%2; if(f==1){w++;} else{p++;} break;

    cout<<a<<b<<c<<d<<e<<"   "<<w<<p<<endl;
   
    }
}

Już wiem, ale czemu nie działa to nie wiem.

0

Po co te break w każdej linijce?

0

Break służy do przerwania pętli. Więc:

int a=rand()%2; if(a==1){w++;} break;

z racji tego, że break nie został umieszczony wewnątrz bloku kodu który wykonuje się jeżeli a=1, wykonuje się bezwarunkowo.
Ważniejsze pytanie, po co Ci aż tyle breaków?

0

a co te breaki zmieniaja w tej kwesti program odpala i czarne tlo.??

0

wypisanie na ekran masz w petli, ale wczesniej masz break, ktory Ci wychodzi z tej petli

0

chce zrobic symulator progresji.

0000 1
1248 16

wpisuje do programu losuj spomiedzy 0,1 1000000razy

program losuje:

  1. dostalem 1 wygrana, break
  2. 1.dostalem 0, losuje dlaej. 2. dostalem 0, 3=0, 4=0,5=1 - wygralem, break
    3.1=0.2=0,3=1. wygralem break;
    4...........

az wszystkie losowania skompletowane, mniej wiecej

no to breaki usunolem i dalej czarny. nie wiem...

0

dziękuję za pomoc, odpowiedź. trochę się zgrzałem muszę odpocząć.

a jeszcze dopytując, nie wiem jak to zrobić. kiedy a=0 chciał bym przejsc do losowania b . jezeli b=1 od nowa. jezeli b=0 przejsc do c.

nie potrafie sobie poradzic, nie wiem czy da sie to na if-ach zrobic.

0

Chciałbym Ci pomóc, ale ciężko się czyta Twoje posty. Nie zrozum mnie źle.

P.S: formatuj kod (np. http://format.krzaq.cc/ )

0

dziękuję

0
Wesoły Ogrodnik napisał(a):

a jeszcze dopytując, nie wiem jak to zrobić. kiedy a=0 chciał bym przejsc do losowania b . jezeli b=1 od nowa. jezeli b=0 przejsc do c.

nie potrafie sobie poradzic, nie wiem czy da sie to na if-ach zrobic.

O ile dobrze rozumiem co chcesz zrobić, to wystarczy jednak zostawić te breaki, tylko że wewnątrz nawiasów klamrowych...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1