Większy projekt - C++ vs Java vs inny język

0

Witam, jakiś czas temu podjąłem się projektu programu. Ma on kodować obrazy w dźwięki i na odwrót. Jego działanie pokrótce opisane jest tutaj:

Moduł A:
Program najpierw odczytuje obraz pulpitu w czasie rzeczywistym
Odczytuje dźwięk z wybranego źródła (także w czasie rzeczywistym);
LUB
Odczytuje plik wideo;
Te dane przetwarza na własny system zapisu obrazu i dźwięku, kodując je w dane dźwiękowe;
Eksportuje dane do pliku .WAV
LUB
Generuje w czasie rzeczywistym dźwięki odpowiadające zakodowanemu przetworzonemu sygnałowi wideo.
Moduł B:
Program odczytuje dane z wejścia mikrofonowego;
Przetwarza zakodowane dane dźwiękowe i dekoduje je jako strumień wideo;
Wyświetla odkodowany strumień wideo na ekranie.

Umiem już trochę podstaw C++, nauką jestem w fazie podstaw programowania obiektowego. Choć jest to język przydatny to nie wiem nawet od czego zacząć, żeby uformować z tego coś sensownego. Nie mam pojęcia, jakich bibliotek użyć, żeby napisać chociażby zalążek swojego projektu. Uczę się DirectX, ale nie wiem czy potrzebuję znać wszystkie jego tajniki aby napisać prosty program 2D. Zastanawiam się, czy nie lepiej by dla mnie było, gdybym podjął się nauki Javy i w niej napisał ten program. Rozchodzi się głównie o to, że Java ma wbudowane w sobie funkcje przetwarzania obrazu i dźwięku i zapewne napisanie w nim mojego programu byłoby o niebo łatwiejsze. A być może jest jeszcze prostszy język, w którym mógłbym napisać ten program. Po prostu zależy mi na tym, żeby bez móc wykonać swój projekt bez długiego stażu w danym języku. Czy jest mi ktoś w stanie doradzić jakiego języka/bibliotek użyć do swojego projektu?

0

Jak jesteś noobem, to zrób to jak noob:

Pobierz 30x lub 60x na sekundę screenshota (obraz z framebuffera).
Kompresujesz każdy obrazek lub nie(np. kompresją stratną)

Zgrywasz dźwięk z mikro.

Wykonujesz jedno i drugie równolegle żeby była synchronizacja.

Wszystko pakujesz do kontenera video-dźwięk, lub tworzysz własny.
I tworzysz odtwarzacz, albo bierzesz jakiś gotowy z libów.

Łączysz wszystko do kupy i nawet nie musiałeś pytać na forum jak to zrobić.

0

Nie prosiłem o instrukcje jak to zrobić tyko o wskazanie odpowiedniego języka i/lub bibliotek. I nie przypominam sobie żebym cię kiedyś obraził. Poziom tego forum jest żenujący.

0

Uspokój się cżłowieku, przecież gołym okiem widać, że zwrot "noob" nie był użyty ofensywnie. Wielki Kret po prostu przedstawił Ci łopatologiczny sposób i tyle.

0

I do c++ i do javy znajdziesz biblioteki które Ci pomogą - w javie zdecydowanie szybciej napiszesz ten program ale będzie działał wolniej, więc zależnie od przeznaczenia musisz zdecydować czy warto

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1