Przydzielanie pracowników do projektów i projektów do pracowników

0

Dzień dobry,
Ostatnio napisałem prostego CRUDa - opcja dodawania,edytowania i usuwania pracowników. Potem dodałem opcję dodawania,edytowania oraz usuwania projektów. A teraz chciałbym to połączyć- żeby można było przydzielić wielu pracowników do jednego projektu i żeby każdy pracownik mógł zostać przydzielony do wielu projektów. Utworzyłem tebelę o nazwie"employees_projects" zawierającą id pracownika oraz id projektu. I szczerze mówiąc to tu utknąłem. Jak można zapisać każde takie "przydzielenie" w bazie danych? W sensie chyba trzeba za każdym razem po odhaczeniu odpowiedniego okienka w formularzu zapisywać do trzeciej tabelki id_pracownika którego dodawaliśmy/edytowaliśmy + jakoś pobierać id_projektu. I tu pytanie -jak? Mam utworzone Controllery,DAO i Service dla Employee i Project osobno - każde działa na zasadzie osobnego programu z tym że z jednego jest odnośnik do drugiego.Jak połączyć(chyba na poziomie Controllera) oba te programy? Czy lepiej by było utworzyć jeden Service zamiast 2?Wybaczcie za takie pewnie infantylne pytanie, ale dopiero zaczynam swoją przygodę ze Springiem i Hibernate , więc jeszcze nie wszystko ogarniam :D
Dzięki za każdą pomoc!

A i zapomniałem dodać że w Employee.java i Project.java zrobiłem już JoinTable itd. Problem mam tylko z zapisywaniem i usuwaniem przydziałów do projektów.

0

Wyciagasz z bazy Project i Employee na Employee dodajesz Project do pola projects, po wyjściu z transakcji hibernate sam ogarnia ze zmieniles obiekt i robi Ci potrzebny wpis w bazie.

0

Czyli wyciągam id project i employee z tabelek po czym dalej chyba niezupełnie rozumiem... ;/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1