Problem ze zrozumieniem działania funkcji

0

Witam wszystkich!

Z góry uprzedzam że jestem początkujący więc proszę o zrozumienie ;)
Aktualnie uczę się podstaw funcji, toteż wymyśliłem sobie "zadanie",
że program za pomocą 3 funkcji (w tym main) wypisze mi:

A
A
B
B

Wiem, że wystarczyłoby zwykłe cout<<"A"<<endl; ....
ale nie w tym rzecz.

Spróbowałem zrobić to tak:

#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

void funkcjaa (string);
void funkcjab (string);
string A;
string B;

int main()
{
void funkcjaa (string A);
void funkcjab (string B);
return 0;
}

void funkcjaa (A)
{
A = "A";
cout<<A<<endl;
cout<<A<<endl;
}
void funkcjab (B)
{
B = "B";
cout<<B<<endl;
cout<<B<<endl;
}

Oprócz tego, że jest błąd wykrywany przez kompilator, który nie wiem jak usunąć,
to proszę powiedzcie co ewentualnie jeszcze jest do poprawki ;).

Dzięki z góry :)

0

Jak przekazujesz argument do funkcji to nie podajesz już typu(string) argumentu i typu wartości zwracanej

void funkcjaa (string A);->funkcjaa(A);
0
  1. Nie zrozumiałeś idei funkcji: https://pl.wikibooks.org/wiki/C/Funkcje
  2. Podczas deklaracji funkcji musisz podać nazwę zmiennej: zamiast void funkcjaa (string); powinno być np. void funkcjaa (string a);, gdzie a jest nazwą zmiennej.
  3. Nie używaj zmiennych globalnych string A; string B;
  4. Podczas wywoływania funkcji podajesz wartość argumentu lub zmienną tak jak @ARM_Eagle napisał (lub wskaźnik lub referencję, ale tymi się na razie nie zajmuj): zamiast void funkcjaa (string A); powinno być np. void funkcjaa ("a"); lub `void funkcjaa (A);

p.s. staraj się nazwy zmiennych pisać małymi literami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1