Stworzenie programu w Visualu, który będzie działał na Windows i Linux

0

Mam za zadanie stworzyć program, który potem będzie dostępny na Windows i Linux. Program chcę zaprogramować na Visualu i tu pojawia się pytanie: czy jak wykorzystam Windows Form i zrobię na nim całą okienkową aplikację, możliwe będzie przeniesienie jej potem na Linuxa, na przykład z pomocą CMake? Czy muszę od początku korzystać tylko z wieloplatformowych bibliotek, jak na przykład wxWidgets?

1

Raczej mogą być problemy zrób z z uzyciem QT :)

0
Niebieski Kot napisał(a):

Mam za zadanie stworzyć program, który potem będzie dostępny na Windows i Linux. Program chcę zaprogramować na Visualu i tu pojawia się pytanie: czy jak wykorzystam Windows Form i zrobię na nim całą okienkową aplikację, możliwe będzie przeniesienie jej potem na Linuxa, na przykład z pomocą CMake?

Nie będzie możliwe przeniesienie jej na Linuxa bez przepisywania, bo z tego co mi wiadomo nie ma kompilatora C++/CLI na Linuxa.

Ostatnio modne jest Qt.

0

W porządku, dzięki za info. Z Visuala spokojnie mogę skorzystać? Czy lepiej z x-platform jak Clion (nieskończone problemy z Cygwinem/MinGW)?

0

Jeżeli wieloplatformowość to tylko Twój kaprys to sobie odpuść, skup się na zrobieniu aplikacji i pisz w czym Ci wygodnie. Jeśli jednak jest to wymaganie nie do przeskoczenia (profesor kazał) to wybór visuala jest nietrafiony - Qt Creator działa dobrze i bardzo podobnie na obydwóch platformach.

0

Dokładnie to drugie:). Powiem tak: zainstalowałem już wtyczkę QT na Visualu i poznaję całą bibliotekę. Czy warto przerzucać się teraz na inny program?

0

Lepiej przerzuc sie na Qt Creatora, oszczędzisz sobie wielu nieprzyjemności, a i kodzić będzie sie dużo przyjemniej. Poza tym w Creatorze masz wbudowaną dokumentację, klikasz F1 i masz wszystko ładnie, pięknie opisane, nie musisz googlowac :-)

0

W porządku, dzięki wielkie za pomoc:).

0

Ma ktoś może pomysł, jak rozwiązać owy problem?

15:47:20: Starting: "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" 
	C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe -f Makefile.Debug
	cl -c -nologo -Zc:wchar_t -FS -Zc:strictStrings -Zc:throwingNew -Zi -MDd -GR -W3 -w34100 -w34189 -w44996 -w44456 -w44457 -w44458 -wd4577 -wd4467 -EHsc /Fddebug\projekt2.vc.pdb -DUNICODE -DWIN32 -DWIN64 -DQT_QML_DEBUG -DQT_WIDGETS_LIB -DQT_GUI_LIB -DQT_CORE_LIB -I..\projekt2 -I. -I..\..\..\..\Qt\5.8\msvc2015_64\include -I..\..\..\..\Qt\5.8\msvc2015_64\include\QtWidgets -I..\..\..\..\Qt\5.8\msvc2015_64\include\QtGui -I..\..\..\..\Qt\5.8\msvc2015_64\include\QtANGLE -I..\..\..\..\Qt\5.8\msvc2015_64\include\QtCore -Idebug -I..\..\..\..\Qt\5.8\msvc2015_64\mkspecs\win32-msvc2015 -Fodebug\ @C:\Users\Marcin\AppData\Local\Temp\main.obj.5864.0.jom
System nie moľe odnale«† okrelonej cieľki.
'cl' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.
jom: C:\Users\Marcin\Documents\build-projekt2-Desktop_Qt_5_8_0_MSVC2015_64bit-Debug\Makefile.Debug [debug\main.obj] Error 1
jom: C:\Users\Marcin\Documents\build-projekt2-Desktop_Qt_5_8_0_MSVC2015_64bit-Debug\Makefile [debug] Error 2
15:47:20: The process "C:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" exited with code 2.
Error while building/deploying project projekt2 (kit: Desktop Qt 5.8.0 MSVC2015_64bit)
The kit Desktop Qt 5.8.0 MSVC2015_64bit has configuration issues which might be the root cause for this problem.
When executing step "Make"
15:47:20: Elapsed time: 00:00.

Stworzyłem podstawowego, okienkowego hello worlda i pojawia się takie coś. Tak, jakby pliku cl.exe brakowało w zmiennych środowiskowych. Problem w tym, że... nigdzie go nie ma.

0

@Edit:

Znalazłem cl.exe w "C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\VC\bin". Ustawiłem CL jako nazwę zmiennej środowiskowej, natomiast jako ścieżkę podałem ten adres. Niestety, nadal wszystko bez zmian.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1