Wątek przeniesiony 2017-01-07 18:49 z Java przez bogdans.

IDE cały czas wywala błąd klasy...

0

Cześć, za każdym razem jak zrobię jakiś program IDE wywala mi błąd klasy. Czy ktoś powie o co chodzi?

1
  1. Naucz się robić jedna klasę na jeden plik
  2. W pliku może być tylko jedna klasa publiczna o tej samej nazwie co plik
  3. Jeśli chcesz mieć gdzieś metodę main w klasie to klasa musi być publiczna (a tym samym musi też być w pliku o tej samej nazwie co klasa).

Więc u ciebie plik powinien się nazywać PiesTester.java a klasa PiesTester powinna mieć public

0
Shalom napisał(a):
  1. Naucz się robić jedna klasę na jeden plik
  2. W pliku może być tylko jedna klasa publiczna o tej samej nazwie co plik
  3. Jeśli chcesz mieć gdzieś metodę main w klasie to klasa musi być publiczna (a tym samym musi też być w pliku o tej samej nazwie co klasa).

Więc u ciebie plik powinien się nazywać PiesTester.java a klasa PiesTester powinna mieć public

Dziękuje! Na przyszłość zapamiętam!

0

Banalne pytania zadawaj w dziale * Newbie*, kolejny banał poleci do kosza.
Problem jest chyba z wielkością liter, klasy są w pakiecie Film2, a NetBeans szuka ich w pakiecie film2.

0

(...)Problem jest chyba z wielkością liter(...)

Głupszego pomysłu w Javie nie można było zaimplementować. Nie dość, że musisz pamiętać nazwy komend/komend/klas/zmiennych to jeszcze musisz pamiętać w którym miejscu jest to pisane wielką literą.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1