Stworzenie aplikacji do zleceń - jakiej bazy danych użyć?

0

Witam.

Mam pytanie o opinie fachowców.

Chciałbym zaprojektować i stworzyć aplikacje do tworzenia zleceń i od razu do fakturowania. ( baza danych musiała by być albo na własnym serwerze albo też na Hostingu ale prywatnym )

Jak uważacie czy lepiej tego typu aplikacje utworzyć jako program Webowy czy Desktopowy ?

Jaki język programowania najlepiej wybrać zarówno jak chodzi o aplikację webową jak i desktopową ?

Jakie bazy danych użyć ? Desktopowa / Webowa ?

Za wszelką pomoc, podpowiedzi, sugestie bardzo wszystkim dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel

0

A jakie języki i frameworki już znasz? W których czujesz się najlepiej?

0

Witam.

Jestem na takiej fazie jeszcze jak chodzi o umiejętności, że tu zapukałem aby dowiedzieć się coś od fachowców co mi radzicie, co wybrać, jaki język nie jest trudny, zbyt skomplikowany.

Dlatego tu napisałem tu aby ktoś mi doradził co z czym,

0

Pozwól, że dopytam: chcesz to do nauki, czy chcesz aby twoja/znajomego firma to obsługiwała? Bo skoro nie masz żadnego doświadczenia to w drugim przypadku narobisz więcej złego niż dobrego. Taki system chociażby musi być zabezpieczony na odpowiednim poziomie, a nauka takich rzeczy to nie jest jeden wieczór, a kilka miesięcy, bo pomimo, ze poznasz teorie w ciągu powiedzmy 2 tygodni to, żeby porządnie zabezpieczać, trzeba mieć dużo większe doświadczenie.

0

Znam kilka osób, która chętnie ze mną stworzą taki program, również maja doświadczenie, ale tu chciałem uzyskać podpowiedzi co osoby tu zgromadzone myślą na taki temat, co by wybrały itp.

Co masz na myśli mówiąc o zabezpieczeniach ?

0

Masz co najmniej kilkanaście języków które mogą ludzie ci polecić bo każdy woli inny, bo w innym się lepiej czuje. Ja powiem, ze php ale jak tylko napisze to zaraz się zleci 20 osób, które wymienią pythona, jave, rora etc i każdy będzie miał racje bo można to zrobić na wszystkim.

0

Czyli rozumiem że wybrał być platformę webową nie desktopową ?

Jaki bazy danych ?

w PHP istnieje możliwość aby utworzyć taką elegancką powłokę graficzną interfejsu ?

Ktoś tu pisałem o frameworkach ?

0

Dziś wszystko idzie do webu. Do frontu potrzebujesz html +css + js bez tego się nie obejdzie

0

To, czy wybrać web czy desktop zależy od tego jak i przez kogo ma być ten program używany. Należy też pamiętać, że wersja webowa zadziała prawie na czymkolwiek, a desktopowa wymaga odpowiedniego sprzętu, który należy użytkownikom zapewnić.
Baza danych i język programowania są bez znaczenia.

1

Ja ci odpowiem z punktu widzenia kogoś kto przez kilka ładnych lat życia takie systemy tworzył.

Tak jak @somekind napisał czy desktop czy web zależy od potrzeb. Jeśli chcesz te zlecenia i fakturowanie robić wszędzie i na dowolnym systemie to desktop odpada. Ale jeśli ma to być system w miejscu stacjonarnym np biuro/magazyn z np podłączonym do kompa czytnikiem kodów kreskowych czy coś to lepiej sobie zrobić desktopa. Wszystko zależy też od tego ilu będziesz miał użytkowników, czy chcesz mieć wersje mobilne w przyszłości, czy planujesz np inne oddziały itp. itd. Język jest dowolny i tutaj nic Ci nie podpowiem ale jeśli ma to być system z bazą danych to myślę, że najlepiej się do tego zda postgresql. Dlaczego? Otóż jest to jedna z najbardziej rozbudowanych funkcjonalnie dystrybucji. Do tego jest darmowa i bardzo prosta w obsłudze, ponadto nawet jeśli będziesz chciał wersję webową to hosting z postgresem znajdziesz dużo łatwiej niż np z mssql (no chyba, że kupisz sobie VPS i postawisz system).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1