Klasa rozszerzająca JFrame - operowanie na danych z komponentów

0

Witam. Mam następujący problem

Jest klasa MyPanel rozszerzająca JFrame w której ustawiam wszystkie przyciski, textboxy etc. Wszystko odbywa się w konstruktorze bezparametrowym tej klasy. Następnie w metodzie main() tej klasy, wywoływany jest ten konstruktor.

Mamy też drugą klasę, zwaną "Roślina". No i w tej klasie, chciałbym operować sobie na wartościach które wcześniej wpisane zostałyby w textboxy czy też sprawdzać czy przycisk został kliknięty. Klasa ta jednak nie widzi(co mnie wcale nie dziwi) tych pól.

Chciałbym żeby wszystko działało tak, że mamy klasę rozszzerzającą JFrame w której są wszystkie textboxy/buttony/etc, a w pozostałych klasach móc operować na tych właśnie textboxach czy buttonach. Do tej pory radziłem sobie zapisując ich wartości do pliku, a w drugiej klasie odczytując je z pliku, lecz super byłoby w końcu nauczyć się robić to tak, jak pan bóg przykazał ;)

Z góry dziękuje za pomoc

0

Mógłbyś zapisać TextFieldy do pól publicznych klasy rozszerzającej JFrame, a potem je odczytać.

class Window extends JFrame {
    public TextField pole;

    public Window() {
        pole = new TextField();
    }
}

class Roślina {
    public doSmth(Window window) {
        String value = window.pole.getText();
    }

    public static void main(String[] args) {
      Window window = new Window();
      // smth
      new Roślina().doSmth(window);
    }
}
0

Zakładam, że klasa MyPanel jest klasą startową programu

class MyPanel extends JFrame {
    private JTextField pole;
    //
    public MyPanel() {
        pole = new JTextField();
        ...
        Vegetable vegetable = new Vegetable(this);
        ...
    }
}
class Vegetable{
    private MyPanel mainWindow; 
    public Vegetable(MyPanel mainWindow){
        this.mainWindow = mainWindow;
        ...
    }
    void doSomething(){
       String value = mainWindow.getPole().getText();
    }
}
0

MVC / MVP. Serio. Nie żadne przepychanie obiektów widoku do obiektów domenowych i vice-versa.

0
Shalom napisał(a):

MVC / MVP. Serio. Nie żadne przepychanie obiektów widoku do obiektów domenowych i vice-versa.

A czy jest jakiś polskojęzyczny artykuł na temat MVC / MVP? Bo niestety nie znalazłem nic wartościowego

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1