Błąd w programie sumującym dwie liczby podane na wejściu

0

Napisz program, który obliczy sumę dwóch pojawiających się na wejściu liczb.

Zwykły programik dodający dwie liczby, ale wychodzi mi błąd, może chodzi o tą cześć z tym, że liczby są rozdzielone spacja.

import math

m = 32
n = 22
x = m + n

print(x)

//Wejście

Wejście programu składa się z dwóch liczb całkowitych n,m (-100 <= n,m <= 100). Obie liczby są rozdzielone znakiem spacji.

Wyjście

Na wyjściu powinniśmy podać jedną liczbę, będącą sumą n+m.

Przykład

Wejście:

2 2

Wyjście:

4

//

0

To twoj caly kod? Jesli tak, to:
nie dajesz szansy programowi pobrac wartosci od uzytkownika (sprawdzarki)
Sprawdz input.

0
c7 napisał(a):

To twoj caly kod? Jesli tak, to:
nie dajesz szansy programowi pobrac wartosci od uzytkownika (sprawdzarki)
Sprawdz input.

mógłbyś napisać jak zastować to z input?

0
print(sum(map(int, input().split(' '))))

http://ideone.com/DjC7vK

0
spartanPAGE napisał(a):
print(sum(map(int, input().split(' '))))

http://ideone.com/DjC7vK

Dalej nie rozumiem jak to konkretnie skleić w całość. Gdzie przypisuje się tu wartości?

2
print(sum(map(int, input().split(' '))))
# /\   /\  /\          /\     /\
# |    |   |           |      |
# |    |   |           | najpierw to pobiera dane z wejścia
# |    |   |                  |
# |    |   |                  | następnie to dzieli wejście (rozdzielając po spacji)
# |    |   |
# |    |   | następnie ta funkcja zamienia podzielone wejście na liczbę (int)
# |    |
# |    |następnie ta funkcja sumuje wszystkie liczby 
# |     (otrzymane w procesie zamiany podzielonego według spacji wejścia na liczby)
# |
# | na koniec ta funkcja wyświetla obliczoną sumę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1