Zapisanie programu w Java tak żeby otworzyć go w Windows

0

Witam

Napisałem bardzo prostą aplikacje w programie Eclipse i teraz chciałbym go zapisać w taki sposób by można go było otworzyć w Windowsie żeby zobaczyć ten napis. W jaki sposób mogę to zrobić? Próbowałem eksport i do wykonywalnego pliku .jar ale nie da się otworzyć.

package modul_1;

public class pierwszy_program {
	
	public static void main (String[] args) {

    System.out.println("Hello world!");
 
 }

}
 

Testowałem w Eclipse środowisku Java i tekst pojawia się jak powinien.

0

Pliki typu jar są w Windowsie skojarzone z programem javaw, który nie otwiera konsoli. Zatem otwierając plik jar, w programach bez GUI niczego nie zobaczysz .
Otwórz konsolę, przejdź do katalogu z plikiem jar i wpisz java -jar nazwaJara.

0

Próbowałem w cmd odpalić program

ale wyskakuje błąd

C:\Users>java -jar program1.jar
Error: Unable to access jarfile program1.jar

Tylko ciekawe czemu nie działa skoro w programie Eclipse jest ok

0

A czy w tym katalogu "C:\Users" masz plik program1.jar?

0
Wojciech87 napisał(a):

Próbowałem w cmd odpalić program

ale wyskakuje błąd

C:\Users>java -jar program1.jar
Error: Unable to access jarfile program1.jar

Tylko ciekawe czemu nie działa skoro w programie Eclipse jest ok

Sprawdź klikając prawy przycisk myszy na pliku jar-> właściwości i zobacz czy nie jest on zablokowany.

0

Jak pisał @Shalom, sprawdź czy w katalogu "C:\Users" jest plik program1.jar. Zacznij od wpisania polecenia dir *.jar.

0

Poszło. Przerzuciłem plik do innego katalogu i działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1