Wątek przeniesiony 2016-08-16 22:05 z PHP przez dzek69.

Dodanie rekordu do bazy z jednoczesnym przeniesieniem

0

Witam. W jaki sposób mogę dodać rekord do bazy(sesje z nickiem zalogowanego użytkownika) a jednocześnie dalej przenosić rekordy z jednej tabeli do drugiej(funkcja koszyk).

$a = trim($_GET['a']);
$id = trim($_GET['id']);
$nick = $_SESSION['logowanie'];

if($a == 'edit' and !empty($id))
{
	$ins=mysql_query("INSERT INTO Koszyk (id, produkt, Cena, rodzaj, stan, Opis, miejscowosc) SELECT id, produkt, Cena, rodzaj, stan, Opis, miejscowosc FROM kategoria WHERE id='$id' ");
     
    if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; 
    else echo "Już masz ten produkt w swoim koszyku"; 
	
} 

Próbowałem już w tej sposób, ale wyskakuje błąd:

$a = trim($_GET['a']);
$id = trim($_GET['id']);
$nick = $_SESSION['logowanie'];

if($a == 'edit' and !empty($id))
{
	$ins=mysql_query("INSERT INTO Koszyk (nick = '$nick', id, produkt, Cena, rodzaj, stan, Opis, miejscowosc) SELECT id, produkt, Cena, rodzaj, stan, Opis, miejscowosc FROM kategoria WHERE id='$id' ");
     
    if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; 
    else echo "Już masz ten produkt w swoim koszyku"; 
	
} 
0

Jaki błąd wyskakuje?
Sprawdź czy zapytania do bazy są poprawne.
Polecam przejść na PDO.

0

Właśnie coś z zapytaniem musi być nie tak. Może ktoś naprowadzić?

0

Zrób 2x query

0

Próbowałem, lecz może coś źle wtedy zrobiło, bo dodawało do tabeli to drugie, które napisałem, a pierwszego nie, ale popróbuję i dam znać jak poszło.

0
$a = trim($_GET['a']);
$id = trim($_GET['id']);
$nick = $_SESSION['logowanie'];

if($a == 'edit' and !empty($id))
{
	   $ins2 = mysql_query("INSERT INTO Koszyk SET nick='$nick'");
	$ins=mysql_query("INSERT INTO Koszyk (id, produkt, Cena, rodzaj, stan, Opis, miejscowosc) SELECT id, produkt, Cena, rodzaj, stan, Opis, miejscowosc FROM kategoria WHERE id='$id' ");
    if($ins && $ins2)
		
		echo "Rekord został dodany poprawnie<br><br>"; 
    else echo "Już masz ten produkt w swoim koszyku<br><br>"; 
	
}

Taki kod dodaje nick zalogowanego użytkownika, jak i dane produktu, lecz w osobnych rubrykach w tabeli. Teraz trzeba to połączyć.

0

Ktoś wie jak połączyć te dwa zapytania? UNION nie działa, tak samo JOIN. Myślałem aby zrobić nową tabelę w bazie, do której będzie został dodawana sesja z nickiem a później z tej tabeli pobierać ten nick i dodawać do tabeli koszyk, co o tym myślicie?

0

Jeszcze raz, co chcesz uzyskać? Bo coś mieszasz strasznie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1