Pytam o javascript baza danych itp

0

Witam,mam takie jedno pytanie.
Czy w javascripcie mozna wykonac zapytanie do bazy danych lub jego odczytanie np
Kod php wygladal by tak
$nazwa = ['nazwa'];
Da sie cos takiego wykonac z jsa? Mozna prosic o przyklad.

Kolejne pytanie jak moglbym wyswietlic kilka allertow lub textow np
1.Rozmawiaj=>witaj w czym panu moge pomoc=> otworzenie pewnego obrazka np
2.zakoncz rozmowe

Po klikniecu rozmawiaj wyswietli kolejny text witaj w czym panu moge pomoc a po kliknieciu na ten text drugi wyswietli obrazek i schowa rozmowe.

Zakoncz rozmowe zakonczy rozmowe.

Dzieki z gory.

0

Nie. Javascript jest językiem, który wykonuje się po stronie klienta podobnie jak html, css i nie służy do wykonywania połączeń z bazami danych.

0

Możesz wywołać ajaxem skrypt php, który zwróci ci wynik z bazy danych do zmiennej w javascripcie.

0

Z node.js można pisać server side javascript.

0
dervill napisał(a):

Możesz wywołać ajaxem skrypt php, który zwróci ci wynik z bazy danych do zmiennej w javascripcie.

Shalom napisał(a):

Z node.js można pisać server side javascript.

można prosić o jakiś przykład?

0

żeby nie było zwiechy od razu dodajmy, że nie każdy hosting obsługuje node.js ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1