Tablica JButton i dodananie do niego ActionListenera

0

Chciałem stworzyć JButtony za pomocą tablicy abym nie musiał przepisywać n razy tego samego kodu, wiec stworzyłem tablice "nprzycisk" typu JButton. teraz chciałbym do np. nprzycisk[5] dodać akcje, taką że w JLabel wyskoczy "5".
W kodzie stworzyłem 2 przyciski "b" i "c" aby pokazać jaki efekt chce uzyskać. Próbowałem zrobić to tak ale wyskakuje nprzycisk cannot be resolved to a variable

else if(z==nprzycisk[5]){
			String tekst=wyswietlacz.getText();
			wyswietlacz.setText(tekst+"5");
			
		}

tutaj link do tego co udało mi się napisac: http://pastebin.com/ZgtcAtM3

0

Niech tablic nprzycisk będzie polem w klasie, a nie zmienną lokalną konstruktora.

0

Wymyśliłem takiego Listenera

if (i <= 3) {

				nprzycisk[i] = new JButton("" + i);
				nprzycisk[i].setBounds(0 + 50 * i, 400, 50, 50);
				add(nprzycisk[i]);
				nprzycisk[i].addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
					public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
						String tekst = wyswietlacz.getText();
						wyswietlacz.setText(tekst + i);
					}
				});

			}

Tylko że zamiast Wyświetlać 'i' zawsze wyswietla 10. Wie ktoś dlaczego sie tak dzieje lub jak inaczej rozwiazac tę akcję?

0

@bogdans super! wielkie dzięki, jeszcze jak byś mógł zerknąć ta ten kod który napisałem pod twoim komentarzem. Będę bardzo wdzięczny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1