Dodawanie wielomianów, co robie źle? #C

0

Piszę program na dodawanie wielomianów. Współczynniki przy wielomianach to poszczególne wartości w tablicy, a stopień wielomianu to rozmiar tablicy + 1. Napisałem kod na to, wielomiany się ładnie wyświetlają, ale w dodawaniu bzdury wychodzą. Może mi ktoś powiedzieć czemu tak się dzieje?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>
#define m 10
#define n 15
#include <time.h>

int losuj()
{
    int x;
    x=rand()%n ;
    return x;
}
int sumuj(int tab[], int tab1[])
{
    int i;
    return tab[i] + tab1[i] ;
}
void sortowanie(int tab[])
{
    int j;
    int i ;
    int min,bufor;
    for ( i=0; i<m-1; i++)
    {
        min=i;
        for ( j=i+1; j<m; j++)
        {
            tab[i]=losuj()+1 ;
            if (tab[j]<tab[min])
                min=j;
        }
        bufor=tab[min];
        tab[min]=tab[i];
        tab[i]=bufor;

    }
}
int main()
{
    srand(time(NULL)) ;
    int tab[m] ;
    int tab1[m] ;
    int i ;
    puts("pierwszy wielomian") ;
    sortowanie(tab);
    for(i=0; i<m; i++)
    {
        tab1[i]=losuj() + 1 ;

        printf ("%dX^%d ", tab[i], i+1) ;
        printf("\n");

    }
    srand(time(NULL)) ;
    puts("drugi wielomian");
    sortowanie(tab);
    for(i=0; i<m; i++)
    {

        printf ("%dX^%d ", tab[i], i+1) ;
        printf("\n");

    }
    puts("wielomian 1 + wielomian 2") ;
    for(i=0; i<m; i++)
    {

        printf ("%dX^%d ", tab[i]+tab1[i], i+1) ;
        printf("\n");
    }
    return 0 ;


}
1

Nie do końca rozumiem, po co tu sortowanie...

Jeśli wprowadzasz dane dla wielomianu stopnia 4-go, to chyba najlepiej w taki sposób:

np. dla 4x4 + 3x2 + 7 = 0

wprowadzasz: 4 0 3 0 7

I co tu chcesz sortować?

0

No faktycznie, sortowanie nie jest potrzebne, to jak zrobić żeby dodać te wielomiany bez sortowania?

1

ten kod to groch z kapustą.

  • sortowanie niezainicjalizowanej tablicy (tak jak napisał poprzednik, po co cokolwiek sortować)
  • losowe wypełnienie tab1 a wypisywanie tab, które nie jest zainicjowane
  • znowu drukowanie tab które nie jest zainicjowane

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1