Jquery/Java script - odwołanie sie do elementu.

0

Witam mam html taką sytuacje.

<div class="rodzic">
	<div class="dziecko"></div>
</div>
<div class="rodzic">
	<div class="dziecko"></div>
</div>

Jak mogę odwiołać się w Jquery tak aby jak najadę na rodzica do jego dziecko np zmieniło kolor?
Jak odwołać się do dziecka najechanego rodzica?

1

Nie powiem Ci jak to zrobić w js, bo to 2 minuty googlowania, podam Ci za to lepszy sposób:

http://codepen.io/anon/pen/wGymwW?editors=1100

0

Css wystarczy

0

http://stackoverflow.com/questions/306583/this-selector-and-children

jQuery(this).children("img");

Znalazłem to.. dobrze?

0
KaszubzKaszub napisał(a):

Znalazłem to.. dobrze?

A działa jak chcesz? I udało ci się to wykorzystać w kodzie? Jak działa to dobrze.
To jest odwołanie z rodzica do dziecka. W drugą stronę musisz poczytać o funkcji parent.

Jednak jak chcesz, tak jak pisałeś, zmienić kolor to dużo lepszym rozwiązaniem jest użycie CSSa. Kilka postów wyżej masz przykład jak to zrobić.

0

Dziękuje
A co jeśli mam:

<div class="button"></div>
<div class="button"></div>
<div class="button"></div>

Jak mogę odwołać się do pierwszego przycisku, jego kliknięcia?
Chodzi o to ze mam klasy button, kilka, i jeśli kliknę na pierwszy to ma się coś stać, a jak na drugi to coś innego a trzeci to już w ogóle będą się działy rzeczy niestworzone... :)
Na razie mam to:
http://stackoverflow.com/questions/11487258/how-to-get-html-elements-class-tags
document.getElementsByTagName('html')[0].className
Zastanawiam się jak to zmienić na JQuery...

$(".button")[3].click(function(){ <-----
$("#tak").show();
$("#nie").hide();
});

Pomożecie?

0
$(".button:eq(3)")
0

Dzięki :)
O to chodziło.

A jest taka opcja w jquery/js by po załadowaniu strony zostało wywołane zdarzenie (tak z automatu) klikniecie na wskazany element?
Po załadowaniu strony funkcja "klika" pierwszy button, można?

0

Chyba znalazłem odpowiedź...
http://api.jquery.com/category/events/event-object/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1