PHP wyswietlenie programu

0

Witam, zaczynam nauke PHP. Jak uruchamiam napisany przeze mnie program w przegladarce zamiast tego co powinno sie pojawić wyskakuje mi w przegladarce cały wpisany przeze mnie kod. Dodam ,że kod jest poprawny. Co zrobić, aby wyświetlił mi się wynik programu ,anie mój kod?

1

Nie masz zainstalowanego serwera. PHP to język serwerowy, więc potrzebuje czegoś co go zinterpretuje. Jeżeli jesteś na linuxie to:

sudo apt-get install lamp-server^ 

Na windowsie zainstaluj program o nazwie WAMP.

Ponieważ 99% osób używa tutoriali z 2000 roku, to:

0

mam zainstalowany XAMP

0

Musisz mieć plik index.php w odpowiednim katalogu. Nie wiem jak w xampie (chyba htdocs), ale w wampie jest to wamp/www/. Jak wejdziesz na localhost:8080 to domyślnie xamp szuka tam tego pliku. Możesz to zmienić ustawiając vhost.

tutaj masz wszystko wytłumaczone, więc nie będę się powtarzał.

0

a teraz mi takie cos wyskakuje jak wpisuje local host .... Zabroniony dostęp!

Nie masz dostępu do żądanego obiektu. Jest on zabezpieczony przed odczytem lub nie może być odczytany przez serwer.

Jeśli myślisz, że jest to błąd tego serwera, skontaktuj się z administratorem.

Error 403

localhost
Apache/2.4.17 (Win32) OpenSSL/1.0.2d PHP/5.5.30

0
22robert napisał(a):

mam zainstalowany XAMP

No to odpal skrypt przez niego a nie bezpośrednio plik php w przeglądarce.

A tak w ogóle do nauki to najprościej użyć serwerka wbudowanego w pehapa - odpalasz go po prostu wpisując w konsoli (będąc w głównym folderze projektu):
php -S localhost:8000
przy czym numer portu może być dowolny inny jeśli 8000 jest zajęty, stronę odpalasz wpisując localhost:8000 w przeglądarce.

0

Możesz napisać co to za kod? Bo o ile mi wiadomo kod php nie może się pokazać na stronie, po to właśnie jest php. Jeszcze nigdy nie widziałem kodu php w źródle strony.

0
<?php $tab = Array(Array()); $last = $tab[0]; for($i = 0; $i<8; $i++){ $last[0] = Array(); $last = $last[0]; } for($i=0;$i<10;$i++){ $last[$i] = rand(0,100); } for($i=0;$i<10;$i++){ if($last[$i]%2==0){ echo $last[$i]; echo ' '; } } ?>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1