podstawy SQL, czy MySQL jest ok?

0

Często w ogłoszeniach o pracę w IT wymagane są 'podstawy SQL'. Czy poradniki, książki typowo pod MySQL nauczą mnie właśnie tych wymaganych podstaw? :)

1

MySql to DBMS(tak jak postgresql, oracle itd), czyli system zarządzania relacyjnymi bazami danych, a SQL to język programowania/zapytań wykorzystywany w DBMS.

Z tego wynika, że książka podstawy MySql nauczy Cie podstaw SQL'a.

3

ale jednocześnie mysql najbardziej odstaje od standardu. Jeśli w przyszłości nie będziesz pracował z mysqlem (w większości przypadków webdev) to ja bym proponował darmowego mssqla

1
grubypikaczu napisał(a):

Często w ogłoszeniach o pracę w IT wymagane są 'podstawy SQL'. Czy poradniki, książki typowo pod MySQL nauczą mnie właśnie tych wymaganych podstaw? :)

To ci powinno wystarczyć, resztę powinieneś sam ogarnąć ;)

0
  1. jak sądzicie jeśli firma specjalizuje się w wielu sektorach np. mieszkaniowy, produkcyjny, transport, budowlana, ksiegowosc, to z którego SQL mogą korzystać?
  2. czy w sql ms wszyscy używają SQL Server Management Studio?
  3. czy jeśli chciałbym programować w javie, to najlepiej ogarnąć oracle pl/sql?
1

@grubypikaczu

Ad 1) Pewnikiem MSSQL albo Oracle, zdarzają się też na jakichś rozwiązaniach open-source np. PostgreSQL,
Ad 2) Są inne i nawet darmowe, akurat MSSQL to nie mój świat, bo ja pracuję z Oracle i PostgreSQL, ale jest takie narzędzie EMS: http://www.sqlmanager.net/products/mssql/manager mają gdzieś na stronie wersję lite (za darmo), trzeba poszukać, mnie się w tym lepiej pracowało niż w SSMS,
Ad 3) Szczerze nie wiem, ale faktycznie widziałem sporo aplikacji napisanych w java działających z Oracle lub PostgreSQL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1