Wątek przeniesiony 2015-12-18 10:12 z Java przez bogdans.

Program w javie

0

Witam, moim zadaniem jest napisanie programu wczytującego 10 liczb rzeczywistych i obliczającego ich sumę oraz iloczyn przy wykorzystaniu pętli (którejkolwiek). Czy ktoś mógłby pomóc?

0
Frantic68 napisał(a):

Witam, moim zadaniem jest napisanie programu wczytującego 10 liczb rzeczywistych i obliczającego ich sumę oraz iloczyn przy wykorzystaniu pętli (którejkolwiek). Czy ktoś mógłby pomóc?

Hej! Oczywiście, chętnie ci pomożemy.

  1. Musisz nauczyć się podstaw języka programowania Java. Tutaj znajdziesz przykładowy kurs: https://www.google.pl/search?q=java+kurs&oq=java+kurs&aqs=chrome.0.0l6.1607j0j7&sourceid=chrome&es_sm=0&ie=UTF-8
  2. Przyjdź jak będziesz miał konkretne pytania
0

Co według Ciebie znaczy pomoc?
Jesteś na forum, zadaj konkretne pytanie, pokaż co sam zrobiłeś (...).

0

Mój program, na razie wygląda tak:

import java.util.*;
import java.lang.Math.*;

public class INF6 {
public static void main(String args[]) {
       Scanner we=new Scanner(System.in);

 System.out.println("Podaj dziesięć liczb rzeczywistych");

         for(double s=we.nextDouble(); ; s=s+we.nextDouble()){

         System.out.println("Suma podanych liczb = " +s);
       }





     }
}

Chciałbym, aby program kończył wczytywanie liczb z klawiatury po 10 liczbie, a nastęnie wyświatlał sumę uprzednio wprowadzonych dziesięciu liczb. Aktualnie można w nim dodawać w "nieskończoność" i suma wyświetla się przy każdej wprowadzonej liczbie.

0

Co do javy to się kompletnie nie orientuje, ale spróbuj wpisać zamiast

for(double s=we.nextDouble(); ; s=s+we.nextDouble()){

to:

for ( double s = we.nextDouble(); s < 10 ; s = s+we.nextDouble () ){

Brakuje Ci na pewno warunku po którym wychodzisz z pętli for.

0

Chodziło tylko o pomoc więc masz tutaj sposób na obliczenie sumy i dostosuj to sobie do swojego kodu

public class Gotowiec {

	public static void main(String[] args) {

		Double[] liczby = { 5.7, 3.4, 3.9, 4.3, 9.5, 3.0, 1.9, 6.4, 1.3, 7.5 };
		double counter = 0.0;

		for (double s : liczby) {
			counter += s;
		}

		System.out.print("Suma wynosi " + counter);
	}

}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1