Zadanie z tablic dwuwymiarowych

0

Napisz program, w którym zdefiniowaną tablice dwuwymiarową o rozmiarach 10x10 wypełniamy w zakresie NxN losowymi liczbami całkowitymi z przedziału (-10,10).
Program ma dokonać transpozycji macierzy (tablicy), tworząc na jej podstawie nową macierz. Obie macierze mają zostać wyświetlone na ekranie.

Jak na razie tyle napisałem, tylko coś źle liczby mi podaje w tablicy. O co chodzi w tym ostatnim zdaniu z tymi macierzami oraz jak się za to zabrać?

 program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;

var
  i,j,n:integer;
  t: array [1..10,1..10] of integer;
begin
randomize;
writeln('Podaj N:');
readln(n);
  for i := 1 to n do
  begin
    for j := 1 to n do
    begin
      t[i,j] := random(19)-9;
      write(t[i,j]:4);
    end;
    writeln;
  end;
  readln;
end.
2

Przypatrz się indeksom.

      t[i,j] := random(19)-9;
      write(t[j,i]:4);
3

ciekawe co będzie jak uruchomię program i wpiszę 0 albo hmm 255?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1