Wątek przeniesiony 2015-10-07 20:51 z PHP przez dzek69.

Wyróżnienie komórki w array

0

Witam
Otóż mam taki kodzik w php'ie i teraz chciałbym wyróżnić jedną komórkę z kolumny 3 i rzędu 2go, aby móc go wystylizować w css'ie.
Czy poprzez PHP można wyróżnić komórkę z tabeli, która jest generowana z pętli foreach? Jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?

<?php
	$naglowek=array(
			"Kod", 
			"Nazwa", 
			"Odjazd", 
			"Przyjazd", 
			"Czas", 
			"Przesiadki" 
			);
	$rozklad=array(
			"2"=>array(
			"kod"=>"LO14785",
			"nazwa"=>"Poznań - Kościan",
			"odjazd"=>"8:20",
			"przyjazd"=>"10:00",
			"czas"=>"1h40min",
			"przesiadki"=>"0"
			),
			"3"=>array(
			"kod"=>"SA36985",
			"nazwa"=>"Poznań - Białystok",
			"odjazd"=>"10:45",
			"przyjazd"=>"13:45",
			"czas"=>"3h",
			"przesiadki"=>"1 - Katowice"
			),
			"4"=>array(
			"kod"=>"FT25814",
			"nazwa"=>"Poznań - Gdańsk",
			"odjazd"=>"13:00",
			"przyjazd"=>"17:00",
			"czas"=>"4h",
			"przesiadki"=>"0"
			),
			"5"=>array(
			"kod"=>"RT78965",
			"nazwa"=>"Poznań - Zielona Góra",
			"odjazd"=>"14:00",
			"przyjazd"=>"20:50",
			"czas"=>"6h50min",
			"przesiadki"=>"0"
			)
		);
		asort($rozklad);
		echo '<table border="1">';
		
	$ile = count($naglowek);
	for($i=0;$i<$ile;$i++)
	{
		 echo "<th>$naglowek[$i]</th>";
	}
	foreach ($rozklad as $nazwa => $dane)
		{	echo '<u>';
			echo '<tr ID="'.$nazwa.'">';
			foreach ($dane as $bus => $transport)
				{
					echo "<td> $transport </td>";
						  
				}
				
			echo '</tr></u>';
		} 	
		?> 
3
$wiersz = 0;
foreach ($rozklad as $nazwa => $dane)
        {   
$kolumna = 0;
$wiersz++;
echo '<u>';
            echo '<tr ID="'.$nazwa.'">';
            foreach ($dane as $bus => $transport)
                {
$kolumna++;
if ($wiersz==2 && $kolumna==3) { $class="wyroznij"; }
else { $class = ''; }
                    echo "<td class='$class'> $transport </td>";
 
                }
 
            echo '</tr></u>';
        }

do tego w css dopisujesz styl, kodu nie formatowałem, bo twój też nie jest ;)

0

nie brakuje przypadkiem zerowania zmiennej $kolumna przed wejściem w wewnętrzną pętle?

0

O super. Że też nie wpadłem na użycie warunku! Dziękuje za pomoc. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1