openssh + fingerprint

0

Witam.
Piszę skrypt na własne potrzeby w celu zarządzania urządzeniami sieciowymi.

 
#!/usr/bin/perl
use Net::OpenSSH;
use warnings;
use strict;

my $port = "22";
my $user = "login";
my $pass = "haslo";
my $plik = "lista";

if(open(my $uchwyt, '<:encoding(UTF-8)', $plik))
{
       while(my $linia = <$uchwyt>)
       {
               chomp $linia;
               my $ssh = Net::OpenSSH->new("$user:$pass\@$linia:$port");
               $ssh->system('polecenie') or die "błąd: . $ssh-error";
       }
}
else
{
       warn "Nie można otworzyć pliku '$plik' $!";
}

I wszystko było by fajnie tylko że lista adresów jest długa i przy każdym połączeniu jestem pytany o fingerprinta'a.
Jest to mój pierwszy skrypt w perlu i wszystko udało się zrobić przy pomocy wyszukiwarki jednak w przypadku fingerprint'u nie mogę dotrzeć do potrzebnej mi informacji. Stąd prośba o pomoc. Pomożecie?

0
yes | ./skrypt.pl
0

Niestety nie.

root@host:/mngt# yes | ./ssh.pl
asd: . Net::OpenSSH=HASH(0xac8940)->error at ./ssh.pl line 33. //linia $ssh->system('polecenie') or die "błąd: . $ssh-error";
root@host:
/mngt# ssh [email protected]
The authenticity of host '10.0.1.234 (10.0.1.234)' can't be established.
DSA key fingerprint is c8:0e:17:44:40:58:3d:89:84:e6:b7:9e:eb:0f:08:65.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no)? yes
Warning: Permanently added '10.0.1.234' (DSA) to the list of known hosts.
[email protected]'s password:
Permission denied, please try again.
[email protected]'s password:

root@host:/mngt# ./ssh.pl
root@host:
/mngt#

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1