Wątek przeniesiony 2015-09-18 07:36 z PHP przez dzek69.

Wczytanie wartości tabeli do drop down listy

0

Hej.

Tworzę sobie coś takiego prostego w PHP i mam pewien problem.

Chciałbym z tabeli "Categories" wczytać wszystkie CategoryName i przesłać je do dropdown listy.

Zrobiłem coś takiego:

 
<?
						include('php/db.php');

						$query="SELECT * FROM categories";
						$result=mysql_fetch_assoc($query);
						

						?>
						<!-- Select Basic -->
						<div class="form-group">
						  <label class="col-md-4 control-label" for="selectbasic">Kategorie</label>
						  <div class="col-md-6">
							<select id="selectbasic" name="selectbasic" class="form-control">
							  <?php foreach($data as $row) ?>
									 <option value="<?=$row['CategoryName']?>"><?=$row['CategoryName']?></option>
							  <?php  ?>
							</select>
						  </div>
						</div>

Ale cały czas rzuca się, że zmienna $row nie została nigdzie zdefiniowana. Co robie zle?

0

Właściwe to takie błędy mam:

 

							  

( ! ) Notice: Undefined variable: data in ..\dodaj.php on line 112
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0009144592{main}(  )...\dodaj.php:0



( ! ) Warning: Invalid argument supplied for foreach() in ..\dodaj.php on line 112
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0009144592{main}(  )...\dodaj.php:0

									 
0

Zmienna data to skąd ? Chyba chodziło Ci o result.

mysql: http://stackoverflow.com/questions/12859942/why-shouldnt-i-use-mysql-functions-in-php

0

Tak to prawda ale nawet jak zrobie tak:

 
<?php foreach($result as $row) ?>
                                     <option value="<?=$row['CategoryName']?>"><?=$row['CategoryName']?></option>
                              <?php  ?>

Również zmienna row nie jest zdefiniowana.

0

Użyj funkcji var_dump na $result i sprawdź co wyrzuciło.

0
Tumeg napisał(a):

Użyj funkcji var_dump na $result i sprawdź co wyrzuciło.

A najlepiej ogarnij xdebuga :)

0

http://php.net/mysql_fetch_assoc

To Ci pobiera JEDEN wiersz, nie wszystkie. Nie możesz po tym foreachować, bo lecisz wtedy po kolumnach, nie wierszach. Ogarnij przykłady z manuala, pierwsze pomyśl, potem pisz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1