Brak katalogu /var/www w VPS (ovh.pl)

0

Witam,
kupiłem VPS na ovh.pl wraz z domeną. Poprawnie zainstalowałem serwer apache z pakietu apache2. Podpiąłem VPS pod domenę, edytując adres IP w strefie DNS. Wyświetla się zmyślny napis:

It works!

This is the default web page for this server.

The web server software is running but no content has been added, yet.

oznacza to, że wszystko jest w porządku, gitara jest, fajnie jest... ale. Loguję się teraz przez program File Zilla za pomcą loginu i hasła ustalonego przez PuTTy. Wszystko w porządku się loguje do serwera, lecz pomimo poprawnie zainstalowanego serwera apache posiadam tylko taką strukturę katalogów:
/home/moj_nick

Brak folderów /var/www, do których powinienem umieścić pliki strony. Dlaczego tak jest? Co zrobić?

0

a jaki komunikat dostajesz kiedy wpiszesz
cd /var/www/ ?

0

Zajrzyj do konfiguracji vhostów Apache - domyślna ścieżka to nie zawsze jest /var/www.

0
panryz napisał(a):

a jaki komunikat dostajesz kiedy wpiszesz
cd /var/www/ ?

Nic się nie wyświetla. Przechodzi p prostu do tej ścieżki bez komunikatu o błędzie.

0

Gdzie mam dodawać pliki? Do jakiego katalogu? O co tu chodzi?

0

Byłby w stanie ktoś coś pomóc?

0

@MyFirstVPS
Hmm, nie za bardzo rozumiem Twoją odpowiedź na poprzednie pytanie:

Nic się nie wyświetla. Przechodzi p prostu do tej ścieżki bez komunikatu o błędzie.

Co konkretnie znaczy "Nic" w tym wypadku? Mógłbyś wrzucić screena?

Jeśli przechodzi do tej ścieżki, to pytanie brzmi czy możesz tam wrzucić pliki i czy są one widoczne via HTTP. Tj. czy jak w filezilla napiszesz cd /var/www, po czym skopiujesz tam przykładowy plik asdf.txt zawierający np. "xyz", to czy jak wejdziesz potem przez http://adresip.servera/asdf.txt, to czy wyświetli się"xyz"?
Jeśli tak, to jesteś w domu. Ale szczerze, to nie sądzę, żeby tak było.

Do rozwiązania tej zagadki potrzebne jest kilka rzeczy:

  1. Config Apache - znajdziesz go w /etc/httpd ew /etc/apache2 - najlepiej spakuj cały ten katalog i wrzuć gdzieś, po czym go nam udostępnij (nie powinno tam być nic tajnego; jednym wyjątkiem może być prywatna część certyfikatu SSL jeśli takowy instalowałeś i wrzuciłeś tam - jeśli tak, to jego oczywiście nie udostępniaj).
  2. Jakie masz uprawnienia do katalogu /var/www? Pokaż nam plz wynik dwóch poleceń:
    ls -lah /var/www
    getfacl /var/www (to polecenie może się niepowieść - jeśli się nie powiedzie, napisz o tym)
  3. Jakiego użytkownika używasz z poziomu filezilla by połączyć się z serverem?
  4. Z jakiego protokołu korzystasz w filezilla (FTP, SFTP, FTPS, SSH, SCP, itp)?

Wiedząc powyższe rzeczy możemy próbować coś więcej pomóc - inaczej to jest wróżenie z fusów niestety ;)

"Data! Data! Data!" he cried impatiently. "I can't make bricks without clay." :)

0
  1. var.png
  2. var2.png
  3. W filezilla korzystam z takiego samego użytkownika jak przy PuTTY.
  4. Korzystam z protokołu sftp.

O to chodziło?

0

Lol bo Ty się logujesz do FTP gdzie masz ścieżkę ustawioną do swojego home:D
Albo sobie dorób prawa do /var/www albo załóż konto, które będzie miało swoją ścieżkę Home do /var/www :D

0

Jak mam to zrobić?

1

Hmm, powiedz mi z jakimi uprawnieniami działa apache? Tj. zrób:
ps aux | grep apache
i wklej wynik plz (pewnie będzie to coś w stylu www-data).

Generalnie jeśli to VPS tylko pod jedną stronę, to bym /var/www oddał Twojemu użytkownikowi. Możesz to zrobić pisząc (z roota)
chown -R twojuser:www-data /var/www
Powyższe zmieni właściciela /var/www na Twojego usera, a grupę na www-data (tak, żeby Apache miał dostęp).

Jak zrobisz powyższe, to upewnij się, że prawa na /var/www są w stylu rwxr-x--- (0750) - dzięki temu Twój użytkownik będzie mógł pisać do tego katalogu, ale apache będzie mógł tylko z niego czytać. Jeśli chcesz, żeby apache mógł również pisać (Twoje skrypty PHP mogą tego wymagać), to daj na katalog rwxrwx--- (0770).
Podobna sprawa z plikami - rw-rw---- (0660) jeśli chcesz żeby apache mógł pisać, ew rw-r----- (0640) jeśli nie jest to konieczne.
Ofc to sprowadza się do:

chmod 0770 /var/www
chmod 0660 /var/www/index.html

lub

chmod 0750 /var/www
chmod 0640 /var/www/index.html

Ostatni krok, to możesz dla wygody sobie zrobić symlinka w katalogu domowym usera:
ln -s /var/www ~/www
Wtedy z poziomiu filezilla będziesz od razu miał katalog www do którego bedziesz mógł wrzucać pliki.

Sprawdź powyższe i daj znać czy zadziałało.

EDIT: ad te uprawnienia - generalnie czym bardziej restrykcyjne, tym lepiej, ale musisz przy tym dokładnie wiedzieć co Twoje skrypty będą tam robić i do których katalogów potrzebują dostępu.

0

Po wykonaniu tych operacji nic się nie zmienia. Nadal nie mam takich katalogów po zalogowaniu przez filezilla.
Oto jak wygląda po zalogowaniu tam:
var4.png

Po wpisaniu tej pierwszej komendy, o której mówiłeś mam coś takiego:

var3.png

Dalej nic się nie zmieniło. Tak VPS ma być na razie pod jedną stronę.

0

Tą ostatnią komendę (ln -s) musisz uruchomić z własnego usera, nie z roota btw - tak zrobiłeś?

0

Ja przepraszam ale jestem zielony pod względem linuxa. To jest mój pierwszy VPS i nie do końca to rozumiem.
Wpisywałem wszystko po kolei tak jak pisałeś ale nic nie dodaje się. Możesz w punktach powtórzyć wszystko co mam wpisać, pomijając to co mogą zrobić a zaznaczając tylko to co muszę zrobić abym mógł dodawać pliki na serwer?

Udało mi się dodać pliki na serwer i strona działa tylko nie wiem czy ja to dobrze robię. Wpisałem po prostu w miejsce "Serwer zdalny" ścieżkę /var/www i pojawiły się te katalogi wraz z plikiem index.html, w którym znajduje się ten komunikat "It works". Czy to dobrze, czy nie bardzo, czy bezpieczne? Orientuje się ktoś?

0

Hey,

Heh, wczoraj jak wróciłem to mi net padł i leżał do rana.

Anyway, cieszę się, że udało Ci się wrzucić pliki :)
Wygląda na to, że polecenia zmiany właściciela katalogu www-data zadziałały (inaczej nie udałoby Ci się ich wrzucić).

Co do bezpieczeństwa - jest OK, zamiast symlinka można robić tak jak mówisz, nie wpływa to w żaden sposób na bezpieczeństwo.
(w Twoim wypadku najbardziej wpływają standardowe rzeczy: czy same skrypty php które wrzucasz są bezpieczne, czy z poziomiu apache można jakieś skrypty nadpisać / wrzucić nowe skrypty PHP, czy masz silne hasło ustawione, itp).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1