Wycena strony i aplikacji dla drukarni online

0

Witam. Mam prośbę o pomoc. Zanim zacznę pisać do firm które zajmują się tworzeniem stron WWW chcę zadać pytanie na forum i ew. jeśli potrzebna będzie większa ilość informacji to proszę dać mi znać...bo po prostu sie na tym nie znam i w sensie technicznym nie wiem czego chcę

Chodzi o stronę www+aplikacje dla drukarni on-line. Na stronie powinna być możliwość skorzystania z programu który będzie ładował zdjęcia z osobistej bazy klienta i dzięki aplikacji będzie możliwość tworzenia własnych gadżetów..które ja potem drukuję, lub przygotowuję. Chodzi o rzeczy typu kubki, jakieś kilkunasto/dziesięcio stronicowe książki ze zdjęciami z wakacji....Mówiąc o książkach chciałbym mieć na stronie kilkanaście różnych szablonów z tłem graficznym dla zdjęć. Chciałbym żeby klient mógł wklejać zdjęcia różnej wielkości(żeby program je dostosowywał)...czyli po prostu żeby było jak najwięcej opcji

0

Obstawiałbym przynajmniej kilkanaście tysięcy zł, ale mogę się mylić. Mówię o pełnej profesjonalnie wykonanej stronie, myślę że w cenie zawierałyby się także prace graficzne, ale tu też mogę się mylić :)

0

Jak ma to działać np. jak chroma.pl (tu zamawiam) to te kilkanaście tys. zł to zdecydowanie za mało.

0

No dostałem odpowiedź i wyszło 50 tysięcy...także sporo

0

a w ile godzin robi się taką rzecz? (pytam by przeliczyć później wszystko wg stawki godzinowej, bo chyba nie bierzesz 300 zł za 1h)

0

Od razu wspomnę, że w technologiach webowych nie siedzę więc i stawek nie znam, ale za napisanie podobnej aplikacji desktopowej w Delphi przy użyciu FastReports wziąłem mniej niż 10% kwoty podanej wyżej ... a i tak stawka godzinowa wyszła mi prawie 3 razy taka jak w firmie mam płacone ... co prawda eksport był do wszystkich formatów jakie udostępnia FastReport (nie wiem jaki format drukuje się w drukarni) ale jeżeli np drukarnia potrafił "łyknąć" PDF to ... co to za filozofia?

0

Mi sie wydaje, że na te 50 tyś trzeba brać poprawkę...ale prawdę mówiąc nie wiem jaką:)... Wysyłałem zapytania do różnych firm które mi wyskakiwały w googlu...Odezwał się tylko jeden Pan i mam wrażenie że z takiego topowego biura...Powiedział że robili coś podobnego i podał przykład koszulek i dodał że teraz nie mają mocy przerobowych ale za pare mieś za 50 tyś mogą zrobić

Zakładam że to oferta"jak sie nie uda nie tracimy, a jak sie uda to ekstra, bo kasujemy x2".... Tym bardziej, że są sprzedawane w necie szablony takich stron/aplikacji...Cena od 1000 $ do 3000$ rocznie...ale w szczegóły sie nie zagłębiałem

Ale tak na marginesie to muszę dodać, że nie sposób sie w tym połapać...Na prawdę. koleś woła 50 tyś..tutaj ktoś pisze o 10%...w necie są różne szablonowe strony które kosztują też koło 10x mniej....Trochę różnice w cenach są zbyt spore

1
2jacks napisał(a):

Ale tak na marginesie to muszę dodać, że nie sposób sie w tym połapać...Na prawdę. koleś woła 50 tyś..tutaj ktoś pisze o 10%...w necie są różne szablonowe strony które kosztują też koło 10x mniej....Trochę różnice w cenach są zbyt spore

Bo po pierwsze, tu była mowa o aplikacji desktopowej w DELPHI za 10% ceny, na gotowych już komponentach FastReports a tego typu aplikacje są nie dość że prostsze, to też zajmują o niebo mniej roboty. W Lazarusie (open sourcowym odpowiedniku DELPHI) i LazReport można by pewnie zejść ciut niżej i być konkurencyjnym, bowiem za Lazarusa się nie płaci a DELPHI kosztuje sporo.

Co do webu, podobnie. Jak trzeba pisać własne komponenty to wyjdzie bankowo znacznie drożej niż przy użyciu gotowca. Z drugiej strony zastanawiam się też skąd się bierze to 50K, wiadomo że wszelkiej maści firmy zatrudniające przecież ludzi wezmą więcej niż taki freelancer i tu jest jeszcze kwestia tego czy ktoś ma DG czy ktoś dłubie coś tam od czasu do czasu na umowach o dzieło.

I w ten sposób ktoś może być konkurencyjny bo ma mniejsze koszty biznesowe (jak ktoś robi na UoD i to jeszcze okazjonalnie to go wali ZUS, nawet ten zniżkowy, tak samo jak ktoś bazuje na narzędziach open source to go wali to że za oprogramowanie zamknięte trzeba płacić i to często słono).

Co do tych gotowych szablonów, też może być różnie chociażby z ich jakością ale to jest przecież tak samo jak i z samochodami. Kogoś stać na coś droższego, ktoś inny zadowoli się tym tańszym a samochód spełnia swoje zadanie. Oczywiście gotowy szablon to i mniej roboty a skoro mniej to można by i zejść z ceny, no chyba że ktoś jest na takiej pozycji że może sobie dyktować warunki.

0

@drorat1 FastReport posiada też opcję .NET więc pyknięcie tego w C#, .NET + FastReport dla .NET też nie powinno zająć dużo czasu. No chyba, że ktoś to chce w PHP dziergać lub od zera skrypty w JS lub (o zgrozo) w Javie ...
@2jacks wydać 50k to nie problem ale osobiście uważam, że korzystając z gotowych rozwiązań zamkniesz się w kilku tysiącach.

0
woolfik napisał(a):

Od razu wspomnę, że w technologiach webowych nie siedzę więc i stawek nie znam, ale za napisanie podobnej aplikacji desktopowej w Delphi przy użyciu FastReports wziąłem mniej niż 10% kwoty podanej wyżej ... a i tak stawka godzinowa wyszła mi prawie 3 razy taka jak w firmie mam płacone ... co prawda eksport był do wszystkich formatów jakie udostępnia FastReport (nie wiem jaki format drukuje się w drukarni) ale jeżeli np drukarnia potrafił "łyknąć" PDF to ... co to za filozofia?

Mistrzu, wziałbyś 5 koła za system typu chroma.pl?! Albo jesteś turbokozak, ktory zjadl zeby na poligrafii, albo nie wiesz o czym piszesz.

0

@wolfik

zamkniesz się w kilku tysiącach

W przypadku takiego projektu to podejrzewam że te parę tysięcy to na samą pensję dla grafika się przeznaczy.

2

czyli po prostu żeby było jak najwięcej opcji

Jeśli kasa jest kluczowa to zastosuj inne podejście, które zminimalizuje ryzyko i ułatwi Ci współpracę z dostawcą. Zamów wersję minimalną, totalnie niezbędną z podstawowymi opcjami. A potem dokupuj kolejne opcje czy rozwiązania (bo i tak zapewne będziesz musiał wykupić utrzymanie systemu). Jeśli będzie szło słabo lub kiepsko to będziesz mógł szybko reagować.

https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_viable_product

Plus zainteresuj się:
https://en.wikipedia.org/wiki/Agile_contracts

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1