Najprostszy sposób na pracę przy jednym projekcie na dwóch komputerach

0

Witam,
sprawa wygląda następująco: programuję hobbystycznie. Od pewnego czasu piszę dość rozbudowaną aplikację. Wygodniej mi się pisze przy biurku na fotelu na komputerze stacjonarnym. Jednak często wyjeżdżam, dlatego projekt wgrałem również na laptopa. Korzystam z VS Community 2013 - język C++.
Moje pytanie brzmi: jaki jest najprostszy sposób pozwalający na łatwe ściąganie aktualnego projektu na dany komputer? Tzn. jak zrobię jakieś zmiany na komputerze stacjonarnym to chciałbym je móc łatwo wprowadzić do wersji na laptopie - i analogicznie w drugą stronę.
Słyszałem o GitHub, ale szybko się tym zniechęciłem - nie jest to zbyt łatwe narzędzie ;-(
Możecie polecić lepsze rozwiązanie?

0

Znajdz jakiś serwer wersji, następnie użyj sobie narzędzia odpowiedniego dla tego narzędzia z serii tortoise (łatwiejszych i wygodniejszych trudno znaleźć) i tam zazwyczaj jest też jakiś samouczek do tego jak używać danego repozytorium

1

Git ze standardowym git gui jest bardzo intuicyjny.

0

A czy jest możliwość, by główny projekt trzymać na dysku google w chmurze i tam exportować wszelkie zmiany i pobierać z niego najbardziej aktualne wersje?

0

A może warto skorzystać z tego: http://azure.microsoft.com/pl-pl/services/virtual-machines/

Teoretycznie stawiasz Windowsa 2012, a na nim Visual Studio i powinno działać.
Ktoś testował? Wygląda obiecująco.

0

Wygląda wygląda ale i kosztuje sporo ;P

0

A jaki problem miałeś z gitem? o_O Szczególnie jak piszesz w 1 osobę? Robisz zmiany w kodzie, potem commit a potem push. Na drugim komputerze robisz pull i voila. Gdzie tu jest coś skomplikowanego? o_O

0

Git to najlepsze rozwiązanie. Poza stroną github gdzie za darmo są tylko publiczne repozytoria, jest jeszcze bitbucket gdzie są repozytoria prywatne za darmo.

0

Słyszałem o GitHub, ale szybko się tym zniechęciłem - nie jest to zbyt łatwe narzędzie ;-(

Czy mówimy o tym samym GitHubie? Owszem, czasem się nieintuicyjnie robi pewne rzeczy jak się korzysta pierwszy raz, ale wtedy się robi coś takiego, że się używa google:

https://www.google.pl/search?q=how+create+repositories+on+github

albo czyta manual

https://help.github.com/

Możecie polecić lepsze rozwiązanie?

nie wiem czy lepsze, ale jeszcze jest choćby BitBucket. Tam możesz mieć prywatne repozytoria za friko.

Dodałbym jeszcze, że wszelkie Githuby, bitbuckety itp. to tylko nakładka na Git, więc najpierw trzeba poznać choćby podstawy Gita: https://git-scm.com/doc
(co warto zrobić, bo i tak z Gita ciągle się korzysta, w firmach itp. nie mówiąc już o tym, że jest to potężne narzędzie do zarządzania kodem)

0

Przedmówcy mają rację - git jest najlepszym rozwiązaniem, stworzony jest właśnie do tego celu (synchronizacji stanu projektu między różnymi komputerami). Zdecydowanie warto się nauczyć go używać.
Padły tutaj nazwy dwóch ogólnodostępnych miejsc w których można przechowywać swój kod używając gita - GitHub i Bitbucket. Dziwię się, że nikt nie wspomina o Visual Studio Online. Jeżeli jesteś zalogowany w Visual Studio Community - to domyślnie masz tam już utworzone konto. Co więcej - o ile się nie mylę - skonfigurowanie repozytorium kodu i powiązanie go ze swoimi IDE nie powinno wymagać wpisania żadnej komendy, wszystko da się wyklikać. Podobnie późniejsze aktualizowanie stanu projektu (okno Team Explorer).
To chyba najbardziej płaska krzywa uczenia jeśli idzie o gita ;)

0
Bateria napisał(a):

Padły tutaj nazwy dwóch ogólnodostępnych miejsc w których można przechowywać swój kod używając gita - GitHub i Bitbucket. Dziwię się, że nikt nie wspomina o Visual Studio Online.

Pewno dlatego, że tego badziewia nikt nie używa. Git dla ubogich z zarządzaniem projektem dla ubogich i CI dla ubogich, to niekoniecznie jest dobre rozwiązanie.

1

Nie potrzebujesz zadnych stron do gita, wystarczy ze stworzysz lokalnie repo i udostepnisz ten folder w sieci z opcja odczytu i zapisu.

Na jednym komputerze w folderze glownym robisz:

git init
git commit -a -m "initial commit"

na drugim:
git clone file:////nazwakomputera/share/sciezka/do/repo

Jak druga osoba tez Ci udostepni swoje repo to mozecie sobie nawzajem commity pullowac/pushowac miedzy komputerami albo mozecie ustalic ze jeden z was to glowne repo i do niego pushujecie oboje. Minus takiego rozwiazania ze nie widzicie co kto robi jesli nie czytacie historii commitow.

Jak chcecie robic code review to najlatwiej na githubie chyba - wtedy tez odpada problem kto ma glowne repo i nie bedzie zabijania sie o to kto ma mergowac.

Generalnie mozecie tez problem uproscic i po prostu jedna osoba na stale otwiera wszystko z udostepnionego folderu - tylko wtedy bedziecie sie na siebie denerwowac jak jedna osoba otworzy cos w notatniku, druga osoba zmieni ten sam plik, a ty zapiszesz sobie plik w notatniku i zniszczysz wszystkie zmiany (przyklad na notatniku bo nie wykrywa ze plik sie zmienil). Jesli nie planujecie zmieniac tych samych plikow w tym samym czasie to spoko.

Jak macie tylko jeden plik do pisania razem to chyba najlatwiej: http://collabedit.com/ (widac na zywo kto co pisze)

0
krwq napisał(a):

Jak macie tylko jeden plik do pisania razem to chyba najlatwiej: http://collabedit.com/ (widac na zywo kto co pisze)

Ja bym polecił https://floobits.com/
wraz z odpowiednio ustawionym dodatkiem SFTP w Sublime Text 3 wszystko idzie automatycznie - edytujecie ten sam plik i wszystko od razu leci na ftp.Tez widac co kto pisze. Jest też edytor online.

1

Nie ma nic prostszego od GitHub + git + GitHub for Windows:
https://windows.github.com/

Ale jeśli chcesz mieć to repozytorium prywatne (dostępne do odczytu po podaniu hasła) to jest jeszcze bitbucket.org (nie używałem) plus SourceTree for Windows:
https://blog.bitbucket.org/2013/03/19/introducing-sourcetree-git-client-microsoft-windows/

0

Naucz sie GITa, chocbys mial dwa dni na podstawy poswiecic, zwroci Ci sie to z nawiazka. (Ew. jesli nie chcesz uzyj innego systemu kontroli wersji, ja bardzo lubie Mercuriala - HG, przy malych projektach mozna tez uzyc CVS i nakladki GUI Tortoise, czesto uzywamy tego ze znajomymi na compo).

Jeszcze jedna mozliwosc: Katalog z projektem na dropboxie i wtedy masz zsynchronizownay katalog miedzy komputerami. Ja tak synchronizuje notatki (apliakcja ZIM).

0

Mniej mysl nad tym jak to zrobic a wiecej zacznij kodzic. Juz bys to prawdopodobnie sam skonczyl.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1