Niewidoczna wartość domyślna i null przy odczycie

0
<p>
    lane : <input  name="lane"  value = "null"/>
</p>

czy jest możliwość żeby wartość domyślna nie była widoczna ale przy odczytaniu czytalo "null" ?

0

Raczej się nie da takiego czegoś zrobić w samym HTMLu. Takie rzeczy łatwo obsłużyć po stronie serwera (PHP, Python, ...) czy klienta (JS) — zależy gdzie chcesz odczytać zawartość tego formularza.

0

na serwerze

mam serwer a w nim dwa zapytania sql chciałbym sprawdzać za pomoca JS czy pole jest puste i jezeli tak dobierać konkretne zapytanie

0

Node.js? Bo inaczej nie widzę związku między JS, a serwerem.

0

chodzi mi o sprawdzenie bardziej w php czy dane pole jest puste i jezeli tak przypisanie mu wartosci null

0
studencik napisał(a):

chodzi mi o sprawdzenie bardziej w php czy dane pole jest puste i jezeli tak przypisanie mu wartosci null

if (empty($_POST['lane']))
       $lane = null;
else
       $lane = $_POST['lane'];
1

Ok, to mała poprawka

if (isset($_POST['lane']) && ($_POST['lane'] != "")) 
		echo $_POST['lane'];
	else {
		echo 'null';
	}

Przepraszam, ze post pod postem, ale w komentarzu nie działać chciało formatowanie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1