Jak zrobić własny system operacyjny?

1

Jak zrobić własny system operacyjny ? Wiem że to może być bardzo trudne ale można też skopiować coś z Linux. Mi zależy głównie na powłoce żebym mógł robić co chce. W czym to się właściwie pisze ? W asemblerze czy w C++ ?

0

bardzo dobry pomysl.
proponuje abys stworzyl nowa dystrybucje linuxa, moglbys ja nazwac np. 'Xix', moim zdaniem brzmi pro (jest co prawda aplikacja ktora tak sie nazywa, ale to raczej nie problem).
pomocne moga byc:
http://www.wikihow.com/Build-Your-Own-Linux-Distro
http://www.linuxfromscratch.org/lfs/

0

Istnieje bardzo prosty system operacyjny freeRTOS:
https://en.wikipedia.org/wiki/FreeRTOS
Można się na nim wzorować. Jest w C.

0

W czym to się pisze ?

0

mozesz pisac w swoim ulubionym jezyku programowania :)

0

A w Java ? :)

1

czemu nie, pisz w javie.

0

Ale jak zrobić żeby tym co napisze w Java zastąpić powłokę ?

2

jak juz napiszesz powloke to po prostu uruchom ja i gotowe :)

0

Mam:

public class Main extends JFrame
{
Main()
{
setVisible(true);
setSize(1500,100);
setTitle("Powłoka");
}
public ststic void main(String[] args)
{
Main m = new Main();

}
}

I co ? To jest okno w jakimś systemie. Jak teraz to podmienić ? Przecież linux nie musi mieć Java

1
setVisible(true);
setSize(1500,100);
setTitle("Powłoka");

No to powłoka jak się patrzy xD Czyli masz w zasadzie prawie gotowy system. Wystarczy tylko odpalić.

5

bardzo dobry poczatek!
edit: mysle ze zamiast

setTitle("Powłoka");

powinienes dac setTitle("Powłoka - Xix");

0

Ale nie rozumiem. O czym wy w ogóle gadacie ? Mam plik jar i co mam zrobić ? W Virtal box odpale system ale okno to jeszcze nie system.
Załużmy że to exe by było prościej. Powłoka Systemu to program podobno... Ale nie wiem jak go podmienić
Wypiszcie mi co mam pobrać i co kliknąć.

2

musisz uruchomic tego jar'a i gotowe.
tak jak mowisz, powloka to nic innego jak program, zatem gdy uruchomisz swoja autorska powloke, oryginalna zostanie nia zastapiona i od tej chwili uzywasz twojej wlasnej.

0

Wiesz co, jednak się nie dogadamy...

4
Xix napisał(a):

Jak zrobić własny system operacyjny ?
(...)
Wypiszcie mi co mam pobrać i co kliknąć.

No i dlatego tego systemu nie zrobisz.

Nie wiem jak się robi systemy, nigdy własnego nie zrobiłem, ale wiem jedno. Do tego trzeba jakieś mieć fundamenty, teorię jak działają systemy (od groma tego w necie), chęć do samodzielnego poszerzania wiedzy i samodzielnego programowania.
http://www.thelinuxdaily.com/2010/04/the-first-linux-announcement-from-linus-torvalds/
Tu masz post pewnego studenta z Helsinek sprzed lat. Gość nie pyta "co to jest powłoka", on tę powłokę przeportował:

I’ve currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work.

On nie pyta "jak zrobić system", on ten system już miał prawie gotowy (chociaż gotowy to linux do dzisiaj nie jest, ale to akurat chyba dobrze):

I’m doing a (free) operating system (just a hobby, won’t be big and
professional like gnu) for 386(486) AT clones. This has been brewing
since april, and is starting to get ready.

On nie pytał czy prościej będzie odpalić to w exe albo co ma zrobić z plikiem jar, tylko już napisał multiwątkowy system plików:

PS. Yes – it’s free of any minix code, and it has a multi-threaded fs.

On nie prosił o podpowiedzi jak coś zrobić, tylko pytał się co może jeszcze zaimplementować, zeby ludzie się cieszyli.

I’d like to know what features most people would want. Any suggestions
are welcome, but I won’t promise I’ll implement them

Dlatego jedni zostają sławnymi programistami, a drudzy błądzą w ciemnościach i do niczego konkretnego nie dojdą.

0

Lol, człowieku lepiej sobie odpuść.
Widać młody jeszcze jesteś.
A reszta nie lepsza, bo zamiast napisać od razu co i jak to śmieszkują.

2

@Xix - serio, temat pisania własnego OSa sobie odpuść i zajmij się jakimiś realniejszymi rzeczami. Może pisanie gier będzie dla Ciebie fajnym zajęciem? Odpal sobie jakieś środowisko do C++, zainstaluj chociażby SFMLa, poczytaj kurs (są nawet po polsku gdzieś) i zacznij tworzyć. I nie próbuj zaczynać od zaawansowanej strategii/rpga, napisz jakieś kółko i krzyżyk na początek, a potem stopniowo zwiększaj sobie poziom trudności. Skończony projekt możesz wrzucać do działu z ocenami, ktoś na pewno zrobi review i wskaże błędy do poprawienia.

1

oj @Xix, robie co moge zeby ci pomoc, a ty nie chcesz ze mna rozmawiac. no trudno, w takim razie pozostaje mi zyczyc powodzenia.

1

@Xix
Jak ty nawet z google nie potrafisz korzystać a wymyślasz coraz to różniejsze pierdoły, których nawet nie jesteś w stanie sobie wyobrazić. W necie jest od groma informacji na ten temat.

Pytałeś jak oni zaczynali, po ludzku nie tak jak ty od d**y strony. A ty nie masz bladego pojęcia o niczym a oczekujesz, że ktoś ci będzie tłumaczył wszystko co ty tam sobie wymyślisz.

0

przyznam się, do tej pory jak wchodziłem na forum sprawdzałem działy które mnie interesują, nowości ze strony głównej, mikroblogi itp..

ostatnio doszło mi sprawdzenie czy @Xix nie dodał nowego posta, nawet Moja pyta czy nie dodał bo raz przeczytała i nie daliśmy rady z tlenem..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1