Zmiejszenie obrazka bez utraty wyglądu

0

cześć mam jest możliwe zmniejszenia obrazka bez utraty wyglądu? np z height 48 na 32

0

Formułujesz pytania tak, że kompletnie nie wiadomo o co chodzi i trzeba się domyślać... o.O

Co to znaczy utrata wyglądu? Masz na myśli utratę jakości przez kompresję, czy zanik ważnych szczegółów grafiki przez zbyt mały rozmiar docelowy? Doprecyzuj pytanie, a będzie można coś więcej naskrobać.

0

przepraszam.
tak chodzi mi o jakość wyglądu i tak samo ważnych szczegółów grafiki.
edytując gimpem zaznaczając i zmniejszają niszczy się grafika i zmywa się w jedność
jest taka możliwość zeby zmniejszyć dany obrazek bez utraty?

0

jeśli zmniejszasz obrazek(z pliku np png lub jpg) to przykro mi rozwali ci się na 100%. jedyny sposób jaki ja znam to zmiana go na linie i inne kształty, a dopiero to skalować bo pikseli nie przeskalujesz. A i tak ja wyeksportujesz to do pliku(png jpg i podobne) to ci się znowu rozwali

0

Musisz użyć mniejszych pikseli w monitorze - w twoim wypadku muszą być o 33% mniejsze od normalnych pixeli.

0
Niikelion napisał(a)

jeśli zmniejszasz obrazek(z pliku np png lub jpg) to przykro mi rozwali ci się na 100%.

Nic się nie rozwali - po prostu pewne szczegóły zmniejszą się do tego stopnia, że ich kształt będzie nie do rozpoznania, albo nawet znikną całkiem; Nie wiadomo jakiej straty też nie będzie, bo różnica pomiędzy 48 a 32 nie jest znowu taka duża;

Zielony Majkel napisał(a)

tak chodzi mi o jakość wyglądu i tak samo ważnych szczegółów grafiki. [...] jest taka możliwość zeby zmniejszyć dany obrazek bez utraty?

Jeśli jakość ma być wysoka, to zrezygnuj z kompresji stratnej (czyli JPG/JPEG); Użyj takiego formatu, który nie używa kompresji (np. BMP), albo używa kompresji bezstratnej (np. PNG); Ewentualnie jeśli możesz - skorzystaj ze skalowalnego formatu grafiki wektorowej, np. SVG - wtedy ani jakość się nie popsuje, ani szczegóły nie zostaną utracone;

Tyle tylko, że jeśli grafika źródłowa w dużym rozmiarze posiada dużo małych szczegółów, to choćby nie wiem co - w jej małej wersji i tak te najmniejsze zostaną utracone (znikną); I nie ma jak tego obejść, bo pikseli nie zmniejszysz;

Tak więc nie ma takiej możliwości, żeby dowolnie duży obraz znacznie pomniejszyć i zachować wszystkie szczegóły, nawet te najmniejsze; Oczywiście wszystko zależy od zawartości grafiki źródłowej, docelowego rozmiaru oraz formatu, a także od oprogramowania (są różne filtry skalujące).

0

autor:
Podaj przykład utraty wyglądu. Tzn obrazek o wielkości 48px i ten sam po zmniejszeniu do 32px.

0

skalując programem gimp robi się coś takiego:

Screen_Shot_05_18_15_at_11_48_AM.png

dodanie obrazka do załączników i treści posta - @furious programming

1

Ale ty widzisz co zrobiłeś? Obrazek 128x192 przeskalowałeś na 32x32. Nie dość że rozmiar dużo mniejszy to jeszcze proporcje inne.

0

tak chodzi mi o jakość wyglądu i tak samo ważnych szczegółów grafiki.
edytując gimpem zaznaczając i zmniejszają niszczy się grafika i zmywa się w jedność
jest taka możliwość zeby zmniejszyć dany obrazek bez utraty?

Odpowiedź: nie da się zmniejszyć obrazka bez utraty szczegółów.

Da się zmniejszyć DPI, ale to prawdopodobnie nie to o co Ci chodzi.

Co chcesz dokładnie osiągnąć takim zmniejszaniem?

0

@zielony Majkel - w źródłowym obrazku, pojedynczy frame postaci ma 48px wysokości, a w docelowym 8px; Jak więc chcesz zachować wszystkie szczegóły? O ile w przypadku grafiki wektorowej nic byś się utracił, a jedynie na ekranie zlałoby się wszystko do kupy, to dla grafiki rastrowej po prostu nie ma takiej możliwości;

A w jakim celu potrzebujesz te grafiki przeskalować?

0
MiL napisał(a):

Ale ty widzisz co zrobiłeś? Obrazek 128x192 przeskalowałeś na 32x32. Nie dość że rozmiar dużo mniejszy to jeszcze proporcje inne.

user image
zrobiłem to troche inaczej teraz są kropki
user image

0

No tak - zrobiłeś inaczej, bo wyciąłeś jedną klatkę z dużej grafiki, nie zmieniając jej rozmiaru :]

A kropki pousuwaj, jak są nadmiarowe - weź ołówek i zamaluj przezroczystym "kolorem".

0

bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
mam jeszcze pytanko da się jeszcze jakość obrazku poprawić?

0

Da się, trzeba ręcznie go samemu poprawić tak żeby dobrze wyglądał w takim rozmiarze.

0
Zielony Majkel napisał(a)

mam jeszcze pytanko da się jeszcze jakość obrazku poprawić?

W zależności od tego jaki efekt chcesz uzyskać, pracy będzie mniej lub więcej, ale oczywiście - da się; Zastanów się co potrzebujesz osiągnąć (jak ma wyglądać grafika docelowa), przeglądnij dostępne filtry w swoim edytorze i użyj odpowiednich z odpowiednimi ustawieniami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1