Wątek przeniesiony 2015-04-20 19:57 z PHP przez dzek69.

Logowanie z listy users.txt

0

Szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale nic nie znalazłem, stąd nowy wątek. Pisząc swoją stronkę natrafiałem na różne problemy (ktoś coś napisał w Shoutbox, podszywając się pod kogoś innego, coś majstrował na forum...) Napisałem więc skrypt PHP DOORMAN.php, który jak wskazuje nazwa, jest odźwiernym strony. Zapisuje on adresy IP wszystkich, którzy wchodzili, i przeszukuje listę ban.txt sprawdzając, czy nie ma w nim delikwenta. Jeśli jest, to oczywiście daje mu kopa i kończy wykonywanie skryptu PHP, przed jego całkowitym wykonaniem. Pisząc go, postanowiłem, że cudnie by było, gdyby panel logowania mógł odczytywać z listy użytkownika i hasło. Poprzednio odczytywało tylko jedną pozycję IP, a jak zrobić, by skrypt sprawdzał, czy zmienne $user i $password przypisane są w liście (jednej). Ważne, by userX nie zalogował się na dowolne konto, bo zna własne hasło. Planuję przykładową zawartość pliku users.txt :
user1 | haslouser1
user2 | haslouser2
user3 | jakieśdowolne
Podobno trzeba explodować? ale jak ?

4

Porzuć pliki txt. Od tego są bazy danych.

1

Jeśli chcesz explodować to pobierasz zawartość a potem zawartość do zmiennej

 $rozdzielone = explode("|",$zawartosc_pliku); 

$zmienna jest typu tablicowego, ale to myślę że odczytywać już potrafisz zawartość :)
Tak jak piszę kolega dzek69 - porzuć pliki txt i do bazy danych czym prędzej :)

0

Gdybym chciał posłuchać kiepskich dowcipów, to napisałbym białą stronę html i wam wysłał z zapytaniem, co tu nie działa. Co do baz danych, chciałbym na razie pozostać przy "bazie danych" TXT. Jest to spowodowane ilością userów : Jak będzie ich 10 to koniec świata. Więc na cholerę mam się paprać z obsługą baz danych, skoro kawałkiem kodu rozwiążę(rozwiążecie) problem. Po zadaniu II-ego już pytania na temat stron www (PHP/HTML) dochodzę do wniosku, że nie ma tu jakiś utylitarnych, a żeby uzyskać odpowiedź, to trzeba tłuczkiem do mięsa po językach walić :/ . Co innego goście z działu programowania pascala czy borlanda.....

2
programista97 napisał(a)

Jest to spowodowane ilością userów : Jak będzie ich 10 to koniec świata.

It's not about numbers. It's about sending a message.
Bazy danych są do tego przeznaczone i powinieneś z nich korzystać - jak już zabierasz się za programowanie, to rób porządnie albo wcale.

Więc na cholerę mam się paprać z obsługą baz danych, skoro kawałkiem kodu rozwiążę(rozwiążecie) problem

Na cholerę się podcierać, skoro nałożysz spodnie i problem rozwiązany :v
Otóż widzisz, wszystko tylko pozornie.

a żeby uzyskać odpowiedź, to trzeba tłuczkiem do mięsa po językach walić

No to uświadom sobie, że źle robisz i będziesz linczowany za to :P

0

Dobra. Ok. Zrozumiałem Prograss 34%. To by wypadało zmienić teraz cały kod odpowiedzialny za logowanie ( no chyba, że da się tak łatwo sprawdzać, czy zawartość bazy i wprowadzone wartości $username oraz $password z formularza są takie same czyli pobieranie danych z bazy i przypisanie zmiennym wartości w pętli) progress 50 %. Dalej. Bazy są dostępne na CBA, więc problem żaden -progres 75%. No i ile (objętość) miałby kod łączący się z bazą i odczytujący dane (pi*oko) -progress 100% ? Jakieś przykłady ? -zakończono funkcję "Czaję".
P.s Znasz jakieś inne metody, jak "zachęcić" innych do odpowiedzi, by pomogli, a nie opowiadali dowcipy poziomu I-ej gimbazy ?

1

czyli pobieranie danych z bazy i przypisanie zmiennym wartości w pętli

Gdzie Ty tam chcesz upchać pętlę?

No i ile (objętość) miałby kod łączący się z bazą i odczytujący dane (pi*oko)

A bo ja wiem, w PDO w najbardziej lamerskim wydaniu może 34 linijki :P
Bardziej profesjonalnie - z podziałęm na MVC - jakieś 100
150, generalnie malutko.

Znasz jakieś inne metody, jak "zachęcić" innych do odpowiedzi, by pomogli, a nie opowiadali dowcipy poziomu I-ej gimbazy ?

Załóż wątek w dziale Newbie.

0

bo normalnie była pętla :
start
if $linijkaN=$aktualny then cośtam
linijka+1
goto start
tak to wyglądało (no nie dosłownie). Aby sprawdzić wszystkie linijki, polecenie sprawdzające było w ciele pętli... Nie wygląda tak strasznie zabawa z bazami. Zobaczym w praktyce :D Już chyba wiem, skąd ta niechęć do baz danych -byłem nimi katowany w gimnazjum. Bazy danych typu Maria | Parch | 3zł | bezrobotna | :(
Cytacik : "Co mają w głowie osoby tworzące coś w technologiach webowych, wystrzegające się baz danych? - spartanPAGE dzisiaj, 16:28
małą wiedzę :-) - panryz dzisiaj, 16:30"
Jakoś nie lamentuję. Lamentowałbym, gdyby nic nie było podczas czynności sprzed podcierania XD

0

Przy okazji, skoro na świeżo jestem przy formularzu. Mam wielolinijkowe pole typu textarea i przycisk nie czyści go, działać natomiast działa, bo wszystko usuwa.... Błąd w kodzie, czy trzeba czyścić w js ?

0

Co?
Wrzuć kod :P

0
echo "<form method =\"post\">";

echo "<input type=\"reset\" name=\"reset\" value=\"Wyczyść wszystko\" id=\"clear\"> ";
echo "<input type=\"submit\" name=\"save\" value=\"Zapisz\"> ";
echo "<input type=\"submit\" name=\"load\" value=\"Wczytaj\">";
echo "<textarea name=\"memo1\" cols=\"140%\" rows=\"50%\"><INSERT YOUR TEXT HERE !!!</textarea>";  
echo "<input type=\"password\" name=\"f2\">";
echo "</form>";
0

Chcesz złożyć całopalną ofiarę ze swojego ciała ? Ja wiem, że dla zaawansowanych webmasterów to śmiesznie wygląda, ale uczę się pisać stronki od trzech miesięcy -zielony jak szpinak. Ciekawe, czy byś tak skakał, gdybym zapytał Cię ciągów, liczb urojonych albo konfiguracji elektronowej /spineli...

4

@programista97: Chcesz argumentu, dlaczego nie powinieneś korzystać z plików txt? To ja mam jeden, bardzo istotny:

Za jakiś czas przylecisz na forum z pytaniem "dlaczego wyzerowało mi mój plik txt?". Używanie pliku txt w formie bazy danych jest po prostu głupim rozwiązaniem i chcemy Cię uświadomić.

Możesz przyjść na forum motoryzacyjne i pytać jak przy pomocy słomki z trawy odkręcić koło, ale każdy Ci powie, że lepiej wziąć klucz, bo słomka to Ci się złamie i będzie płacz (patrz zdanie wyżej).

Kolejna rzecz: Najwięcej komentarzy od rzeczy to rzucasz Ty, nie my. Wszystkie posty przed Twoimi tekstami o kiepskich dowcipach i tłuczeniem tłuczkiem do mięsa były sugestiami, że źle podchodzisz do tematu - i to W OGÓLE nie były sugestie prześmiewcze.

Trzecia rzecz: Do nauki baz danych polecam wpisanie w Google "kurs mysql php" - tylko jeżeli w kursie używają funkcji zaczynających się na mysql_ - to wybierz inny - tamte kursy są pisane przez idiotów, albo są przestarzałe. Najlepiej, żeby kurs omawiał bibliotekę PDO - możesz próbować "kurs pdo php" w Google.

Czwarta: Przenoszę do Newbie - temat bardziej tam pasuje, a tam chętniej prowadzą za rączkę z podstawami.

0

Doszedłem do wniosku, że nie jest możliwe bezpośrednie czyszczenie textarea po naciśnięciu przycisku -tak jak to się dzieje w przypadku innych pól. Trzeba się odwołać do polecenia (refTextarea.value = "";)

0

Najlepiej to JSem wyczyścić. Szybko i zgrabnie ustawić value="" i tyle :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1