Określać typ przy deklaracji zmiennej czy używać var ?

0

Mam pytanie "teoretyczne":

Zainstalowałem dziś ReSharper'a i jedną z rzeczy którą podpowiada jest zamiana konkretnego typu przy deklaracji zmiennych na var - no i tutaj pojawia się moje pytanie : dlaczego deklaracja var Foo = "test" jest "lepsza od string Foo = "test" ?

Z góry dziękuję rozjaśnienie tematu.

4

mozesz wylaczyc to w ustawieniach resharpera. kwestia preferencji, jednak polecam zostawienie tak jak jest bo:

  1. nie duplikujesz nazwy typu przy deklaracji zmiennej (prawie zawsze to mniej pisania i czytelniejszy kod)
  2. przy ewentualnej zmianie typu zmiennej masz mniej do zmiany
  3. var zacheca do stosowania dobrego nazewnictwa zmiennych
1

1a) Kod jest krótszy i zawiera mniej zbędnych (acz dla niektórych to dyskusyjne) informacji, a więc przejrzystszy.

0

Ja do typów prostych i string nie używam var, bo nie ma z tego żadnego zysku. Często nie używam go w raczej skomplikowanym kodzie (refleksja, dynamiczne budowanie wyrażeń).

Ostatnio w pracy spotkałem się z argumentem, że var zaciemnia kod, bo podczas czytania kodu nie wiadomo, co zwraca metoda i co potem zawiera zmienna. Ale z takim argumentem trudno dyskutować, lepiej zignorować i udać, ze się tego nie słyszało.

0
somekind napisał(a):

Ostatnio w pracy spotkałem się z argumentem, że var zaciemnia kod, bo podczas czytania kodu nie wiadomo, co zwraca metoda i co potem zawiera zmienna.

jestem zdania ze najczesciej to zle nazwana metoda/zmienna zaciemnia kod a nie var ktory kolo niej stoi, przykladowo jesli mamy:

 
var num = Combo1Cp(11, true, false);

to nie var jest winowajca ze nie wiadomo o co chodzi.

somekind napisał(a):

Ale z takim argumentem trudno dyskutować, lepiej zignorować i udać, ze się tego nie słyszało.

dokladnie to trzeba robic jesli chodzi o biadolenie w teamie ze var zaciemnia kod (a np #regiony 'rozjasniaja')

2

Takim współpracownikom powinieneś kazać ustawić się jeden obok drugiego, a potem...
user image

1

No niestety, ludzie powyżej trzydziestki i byli programiści PHP maja problemy z nauką nowych rzeczy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1